Wykonanie
Choć za oknem szaro i ponuro, na dodatek już zimno, tak się rozszalałam z pomysłami, że wyszło mi prawdziwe cudo kolorystyczne w kuchni. Wyglądało plastikowo, i choć brzmi mało pozytywnie, tu akurat to pasuje. Kolory zaskoczyły mnie ogromnie – i tak właśnie miało być! Ciasto powstało z okazji imprezy 11 . 11.2011 - a tego też dnia w roku 1493 Krzysztof Kolumb odkrył karaibską wyspę Saint Martin. Innymi słowy okazja przeganiała okazję a ciasto pasowało do każdej z nich!RastoCiasto czyli
biszkopt przekładany
owocami i
bitą śmietaną.Składniki
BISZKOPT (1 blat)2
białka2
żółtka3 łyżki
cukrubarwnik
BITA ŚMIETANA1/3 szkalnki
śmietany kremówki3 łyżeczki
cukrubarwnik
OWOCEKonfitura lub
dżem malinowyAnanasy z puszki
Kiwi – 5 sztukPONCZSok z połówki
cytrynyPół szklanki ciepłej przegotowanej
wody2 łyżki
cukru2 krople
olejku pomarańczowegosok z ananasów z puszkiUbijamy pianę z
białek, dodajemy
cukier i ubijamy na sztywną masę. Dodajemy
żółtka i bardzo powoli mieszamy. Następnie
mąką i jeszcze wolniej mieszamy a na końcu dodajemy barwnik, około pół łyżeczki. Ja użyłam barwników firmy Squires Kitchen w płynie (kupione w http://www.tortownia.pl/). Ważne jest by barwnik dodać na samym końcu – sprawdziłam przy pierwszym
biszkopcie, gdy dodałam go w trakcie i ciasto opadło.Po wypieczeniu i ostudzeniu blatów
biszkoptowych nasączamy je „quasi” ponczem.
Biszkopt czerwony i zielony nasączamy zmieszanymi składnikami:
sok z cytryny,
woda,
cukier i olejek. Żółty nasączamy
sokiem z ananasów z puszki.
Bitą śmietanę (koniecznie schłodzoną!) ubijamy z
cukrem a barwnik dodajemy na końcu – inaczej się nie ubije, około pół łyżeczki.
I tak:1.
Biszkopt czerwony – poncz –
dżem malinowy – czerwona
bita śmietana2.
biszkopt żółty –
sok z ananasów – pokrojone w kostkę
ananasy –
zółta bita śmietana3.
biszkopt zielony – poncz – pokrojone w cienkie plasterki
kiwi – i zielona
bita śmietana.Na koniec dekorujemy wedle uznania :) i gotowe.Ciasto nie jet może najprostsze ze względu na czas. Potrzeba ze 2 godziny... Ale za to jakie pyszne!
Biszkopty upiekłam używając
mąki Schar do wypieku ciast a inspirację zaczerpnęłam z http://sercenatalerzu.blogspot.com/2011/11/teczowy-tort.html