ßßß Cookit - przepis na najlepsze pod słońcem kremówki papieskie!

najlepsze pod słońcem kremówki papieskie!

nazwa

Wykonanie

najlepsze jakie jadłam, najpyszniejsze na całym świecie. a w dodatku robi się je z łatwością! przepis pochodzi od Pani Kasi ze Słodkich Fantazji . :)
Składniki:
2 opakowania ciasta francuskiego
3 szklanki mleka
4 jajka
200g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
140g mąki
1 opakowanie (200g) masła dobrej jakości w temp. pokojowej
cukier puder do oprószenia
Obydwa ciasto francuskie pieczemy po kolei na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 15 minut w temperaturze 200°C. Po upieczeniu ich na złotobrązowy kolor delikatnie nakłuwamy je widelcem i spłaszczamy.
Teraz możemy zabrać się za krem.
Do większego garnka wlewamy 2 szklanki mleka i gotujemy na małym ogniu co jakiś czas mieszając, aż będzie gorące. W tym czasie w misce mieszamy mikserem na średnich obrotach pozostałą 1 szklankę mleka, jajka, cukier zwykły i waniliowy oraz mąkę. Tak przygotowaną mieszaninę wlewamy do gorącego mleka. Mieszamy ciągle, aż nasza masa zgęstnieje jak budyń. Po tym musimy ją przykryć folią aluminiową i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Kiedy masa już wystygnie, ucieramy masło do gładkości. Następnie stopniowo dodajemy po łyżce budyniu, nadal miksując. Kiedy krem będzie miał już gładką konsystencję, wykładamy go na jeden z blatów z ciasta francuskiego i wyrównujemy, a następnie przykrywamy drugim blatem. Tak przygotowane ciasto wkładamy na ok. 2 godziny do lodówki.
Po tym czasie ciasto oprószamy cukrem pudrem i możemy się delektować jego słodyczą. Smacznego :)
Źródło:http://cookingismyescape.blogspot.com/2012/08/najlepsze-pod-soncem-kremowki-papieskie.html