Wykonanie
Morele mają w sobie coś wesołego. Może tylko kolor, może to również ich aromat. A może to, że najpyszniejsze są te, które najdłużej wygrzewały się na słońcu. A może to po prostu chwila, w której takie mi się wydają?Nie ważne. Uwielbiam je. Dziś w towarzystwie
drożdżowego ciasta. Zapraszam na drożdżówki z
morelą na budyniu, z kruszonką i lukrem :)

Składniki:500g
mąki pszennej80g
cukru2
żółtka1 łyżeczka otartej
skórki z cytryny100g
masła (rozpuszczonego i wystudzonego)szczypta
soli1 łyżeczka esencji waniliowej lub opakowanie
cukru wanilinowego250ml
mleka (ciepłego)1 łyżeczka
suszonych drożdży6szt świeżych
moreliBudyń:2
żółtka1 szkl
mlekaziarenka z połowy
laski waniliipół szklanki
cukru1,5 łyżki
mąki ziemniaczanejKruszonka:1 duża łyżka
masła1/2 szkl
mąki1/2 szkl
cukru pudruLukier:1/2 szkl
cukru pudru1 łyżeczka
soku z cytrynyodrobina wrzątkuPrzygotowanie:
Mleko wymieszać z
drożdżami, łyżką
cukru i dwoma łyżkami
mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać, wymieszać z
cukrem, dodać rozczyn,
skórkę z cytryny oraz
aromat waniliowy. Wyrobić ciasto. Kiedy składniki połączą się, wlać rozpuszczone
masło. Wyrobić ciasto ponownie. Następnie odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Morele umyć, osuszyć i przekroić na pół, wyrzucić pestki.
Mleko zagotować z
wanilią.
Żółtka utrzeć z
cukrem, dodać
mąkę. Wlać powoli
mleko, mieszając. Przelać do garnka i podgrzewać cały czas mieszając, aż całość zgęstnieje. Odstawić do ostygnięcia.Podzielić ciasto na 12 równych kawałków i z każdego zrobić kulkę. Spłaszczyć dłonią, na środku zrobić dołek o średnicy podobnej do wielkości połówki
moreli (np dnem małej szklaneczki). W każdy dołek włożyć łyżkę budyniu i połówkę
owocu, miejscem po pestce do dołu.Przygotować kruszonkę: wymieszać ze sobą wszystkie składniki:
masło,
cukier i
mąkę, tak, aby były sypkie. Jeśli się kleją, należy dosypać
mąki.Przygotowane bułeczki posypać kruszonką i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Można także pominąć ten etap i upiec bułeczki bez kruszonki, po upieczeniu za to posmarować je rozpuszczonym
dżemem morelowym, przetartym przez sitko.Piec przez 25 minut w temperaturze ok 180 C.Wystudzić na kratce.

Następnie zrobić
lukier: wymieszać
cukier puder z
sokiem i dodać tyle wrzątku, aby powstała gładka, luźna masa.Udekorować wystudzone drożdżówki.Smacznego :)