ßßß
Składniki:Ciasto:2 jajka1 szkl. mąki pszennejmleko5 łyżek cukruszczypta soliJabłka:2 jabłka (idealne są kwaśne, np Granny Smith)cukier brązowymasło (musi być prawdziwe, margaryna się nie sprawdzi)Przygotowanie:Jabłka umyć, obrać i pokroić wzdłuż na niegrube plastry.Jajka wymieszać z cukrem, mąką i solą, dolewając tyle mleka, aby powstało gładkie ciasto o konsystencji śmietany. Nie powinno być za gęste ale na pewno trochę gęściejsze niż na naleśniki.Łyżeczkę masła rozpuścić na suchej patelni. Posypać łyżeczką cukru i ułożyć jabłka. Dusić chwilę, aby owoce lekko się zeszkliły. Następnie wlewać po woli i równomiernie ciasto. Smażyć na niewielkim ogniu do momentu, kiedy wierzch się zetnie. Za pomocą dużej pokrywki, nasmarowanej olejem, szybko przekręcić placek i dosmażyć z drugiej strony.
Smacznego :)