Wykonanie
Młode ziemniaki są idealne do tego, aby przygotować je na patelni. Są małe, mają delikatny smak, bardzo łatwo podkreślić go
ziołami. Ulubionymi, nie muszą być takie, jakich użyłam ja.

Składniki:
oliwa*
czosnek*swieża
pietruszka**gałązka
tymianku**odrobina liści
mięty**
skórka z cytryny*
sól*Przygotowanie:
Ziemniaki opłukać i osuszyć. Włożyć do miski i skropić
oliwą, wymieszać, tak, aby każdy
kartofel był otoczony
oliwą.Rozgrzać patelnię, włożyć
ziemniaki i przykryć pokrywką. Zmniejszyć temperaturę pod palnikiem do minimalnej i zostawić ziemniaczki na ok pół godziny. Co jakiś czas trzeba je "podrzucić" (lub poruszyć odrobinę patelnią, aby się przemieszały).
Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z
solą i posiekanymi
ziołami. Po półgodzinnym smażeniu posypać
ziemniaki ziołami z
czosnkiem i
solą, wymieszać. Na wierzchu położyć kilka nitek ze
skórki z cytryny (można odkroić kawałek skórki, bez białej części i pokroić ją w paseczki lub użyć specjalnej obieraczki) i przykryć pokrywką. Podgrzewać ok 10 minut. Następnie zdjąć skórkę i podawać
ziemniaki.Smacznego :)*ilość użytych produktów zależy od Waszych upodobań
smakowych oraz ilości osób, dla których potrawa będzie przygotowana**
zioła mogą być suszone