Czasem lubię indyjskie smaki ze świeżymi warzywami. Sałatki z ziołami i przyprawami popularnymi dla smaków tej kuchni są niezwykle aromatyczne i wyraziste.Dziś sałatka z dressingiem na bazie soku z cytryny i pasty chilli, nie zabraknie w nim także cuminu, świeżej kolendry i nasion cebuli. Polecam, orzeźwiająca i bardzo smaczna.Składniki:1/4 główki sałaty o twardych liściach (typu lodowa, ja użyłam czerwonej sałaty radicchio )1/3 ogórka wężowego1 pomidor1/4 niedużej cebuli4 łyżki soku z cytrynypół łyżeczki pasty chilli (np Harrisa)łyżeczka posiekanej natkikolendry1/4 łyżeczki utartych nasion cuminuszczypta nasion cebulisólodrobina miodu1/3 szkl oliwy z oliwekPrzygotowanie:Oczyszczone warzywa pokroić na niewielkie kawałki i wymieszać w misce.W szklance wymieszać sok z cytryny z pastą chilli, dodać zioła i przyprawy, sól, miód i wymieszać. Następnie dodając oliwę mieszać do momentu uzyskania sosu.Sałatkę polać dressingiem i odstawić na 20 minut.Smacznego :)