ßßß

Składniki:300g mąki pszennej60g cukru trzcinowego3 łyżki cukru wanilinowego190g margaryny Kasi45ml syropu malinowego2 łyżeczka wody2 łyżeczka proszku do pieczenia15g kakao ciemne gorzkie10g kakao słodkie100g białej czekolady50g migdałów pokrojonych w plastry lub kawałki70g pestek z dyni80g suszonej żurawiny (pokrojone na pół)Przyrządzenie:Wszystkie składniki suche dajemy do jednej miski wcześniej przesiane przez sitko, czyli mąkę, cukier, cukier wanilinowy, kakao gorzkie i słodkie, proszek do pieczenia. Mieszamy łyżką i dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę Kasię i siekamy drobno nożem. Dodajemy syrop malinowy, wodę i zagniatamy ciasto. Ono będzie takie wilgotne, to przy wycinaniu formy możemy delikatnie podsypać mąką.

Wałkujemy na grubość ok 5 mm. Ciastka można wycinać w sposób dowolny- kwadraty nożem, albo w różne kształty. Ja wybrałam kółka i motylki.
Gotowe ciasta wykładamy na blaszce na papierze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 170’C na 15-20 min. Musimy sprawdzać, bo u mnie 15 min wystarczy spokojnie.A ciasto jest ciemne, więc nie widać, kiedy już gotowe.Wystudzić na kratce, a w międzyczasie czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Smarujemy pędzelkiem roztopioną czekoladę po ciastkach.
I nakładamy żurawinę, pestki dyni i migdały.Są cudowne w smaku i pięknie pachną, a to za sprawą syropu malinowego.Życzę smacznego :)A to dowód na to że dzieciaczki uwielbiają te zdrowe ciasteczka :)))