Wykonanie
Kochani, dziś naszło mnie na
ciasteczka, ale takie żeby nie był za słodkie ani za gorzki, a dokładnie połączone.I wyszły idealne w smaku, krucho wilgotne, słodkie za sprawę
syropu malinowego i
białej czekolady. Jednakże gorzkie za sprawą
żurawiny i ciemnego
kakao. Dodatkowo
migdały i
pestki dyni, które idealnie stonowały się w smaku
ciastek. Są idealna, mój syn zwariował na ich punkcie, ja z resztą też. Naprawdę polecam.!!


Składniki:300g
mąki pszennej60g
cukru trzcinowego3 łyżki
cukru wanilinowego190g
margaryny Kasi45ml
syropu malinowego2 łyżeczka
wody2 łyżeczka
proszku do pieczenia15g
kakao ciemne gorzkie10g
kakao słodkie100g
białej czekolady50g
migdałów pokrojonych w plastry lub kawałki70g pestek z dyni80g
suszonej żurawiny (pokrojone na pół)Przyrządzenie:Wszystkie składniki suche dajemy do jednej miski wcześniej przesiane przez sitko, czyli
mąkę,
cukier,
cukier wanilinowy,
kakao gorzkie i słodkie,
proszek do pieczenia. Mieszamy łyżką i dodajemy pokrojoną w kostkę
margarynę Kasię i siekamy drobno nożem. Dodajemy
syrop malinowy,
wodę i zagniatamy ciasto. Ono będzie takie wilgotne, to przy wycinaniu formy możemy delikatnie podsypać
mąką.



Wałkujemy na grubość ok 5 mm.
Ciastka można wycinać w sposób dowolny- kwadraty nożem, albo w różne kształty. Ja wybrałam kółka i motylki.

Gotowe ciasta wykładamy na blaszce na papierze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 170’C na 15-20 min. Musimy sprawdzać, bo u mnie 15 min wystarczy spokojnie.A ciasto jest ciemne, więc nie widać, kiedy już gotowe.Wystudzić na kratce, a w międzyczasie
czekoladę roztopić w kąpieli
wodnej. Smarujemy pędzelkiem roztopioną
czekoladę po ciastkach.

I nakładamy
żurawinę,
pestki dyni i
migdały.Są cudowne w smaku i pięknie pachną, a to za sprawą
syropu malinowego.Życzę smacznego :)A to dowód na to że dzieciaczki uwielbiają te zdrowe
ciasteczka :)))