ßßß
Lista składników1 kostka margaryny2,5 szklanki mąki (420 g)1/2 szklanki cukru (125 g)1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia4 żółtka300g dżemu z czarnej porzeczkikrem:1 kostka do pieczenia Kasia (250 g)1 szklanka kaszy manny1 szklanka wiórków kokosowych1 szklanka cukru (250 g)1 szklanka czystej wódkiWymiary blachy: 280x235 mmIlość porcji: 12
Do miski wsyp kaszę, wiórki, cukier, wlej wódkę i wymieszaj. Zostaw na nos w lodówceNastępnego dnia utrzeć margaryne na krem dodając po łyżce masę kokosową.Przygotuj ciasto. Mąkę, proszek do pieczenia i cukier wymieszaj. Dodaj żółtka i margarynę . Całość wymieszaj mikserem. Wymieszane składniki zagnieć szybko dłonią w kulkę. Zawiń w folię i odłóż na 20 minut do zamrażarki by ciasto stężało.Schłodzone ciasto podziel na pół. Dwie identyczne foremki o wymiarach 22 x 27cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wyklej cienko ciastem.Ciasto posmaruj dżemem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w termoobiegu około 15 minut w 180st.C.Gotowy krem wyłóż na jeden placek ciasta, przykryj drugim plackiem. Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.Temperatura piekarnika : 180 o CCzas pieczenia: 15 minutPolecam, przeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeprzyszne ciasto :)