Wykonanie
Ostatnio mam chęć na wszystko co
czekoladowe i
kawowe. Uwielbiam te smaki. Tym razem padło na dużą ilość
czekolady, zarówno w cieście, jak i w polewie. Jak dla mnie - rewelacja. Przepis na ciasto znalazłam tu i gorąco polecam ten smak.
Składniki: na ciasto:- 250 g
masła lub
margaryny,- 220 g
cukru,- 3
jajka,- 300 g
mąki,- 1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia,- 1
gorzka czekolada, na polewę:- 5 łyżek
wody,- 100 g
masła,- 5 łyżek
cukru,- 100 g
gorzkiej czekolady.Sposób wykonania:
Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli
wodnej, po czym odstawiamy do wystygnięcia. Miękkie
masło miksujemy z
cukrem i
jajkami. Stopniowo dodajemy
mąkę i
proszek do pieczenia. Łączymy z rozpuszczoną
czekoladą i dokładnie mieszamy. Ciasto będzie dość gęste, ale widać tak musi być, bo po upieczeniu było idealne. Dobrze wymieszaną masę przekładamy do niezbyt dużej tortownicy (ja miałam 22 x 27 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°C i wkładamy do niego ciasto na 30 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy z tortownicy i kładziemy na blat do góry dnem. Zostawiamy do wystygnięcia.W tym czasie przygotowujemy
polewę czekoladową. W tym celu topimy
czekoladę w kąpieli
wodnej i łączymy ją z pozostałymi składnikami polewy. Mieszamy do połączenia składników. Jeszcze ciepłą polewę wylewamy na ciasto.