ßßß Cookit - przepis na Tygryskowa kuchnia: Kostka mocno czekoladowa

Tygryskowa kuchnia: Kostka mocno czekoladowa

nazwa

Wykonanie

Ostatnio mam chęć na wszystko co czekoladowe i kawowe. Uwielbiam te smaki. Tym razem padło na dużą ilość czekolady, zarówno w cieście, jak i w polewie. Jak dla mnie - rewelacja. Przepis na ciasto znalazłam tu i gorąco polecam ten smak.
Składniki: na ciasto:
- 250 g masła lub margaryny,
- 220 g cukru,
- 3 jajka,
- 300 g mąki,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 gorzka czekolada, na polewę:
- 5 łyżek wody,
- 100 g masła,
- 5 łyżek cukru,
- 100 g gorzkiej czekolady.
Sposób wykonania:
Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, po czym odstawiamy do wystygnięcia. Miękkie masło miksujemy z cukrem i jajkami. Stopniowo dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Łączymy z rozpuszczoną czekoladą i dokładnie mieszamy. Ciasto będzie dość gęste, ale widać tak musi być, bo po upieczeniu było idealne. Dobrze wymieszaną masę przekładamy do niezbyt dużej tortownicy (ja miałam 22 x 27 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°C i wkładamy do niego ciasto na 30 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy z tortownicy i kładziemy na blat do góry dnem. Zostawiamy do wystygnięcia.
W tym czasie przygotowujemy polewę czekoladową. W tym celu topimy czekoladę w kąpieli wodnej i łączymy ją z pozostałymi składnikami polewy. Mieszamy do połączenia składników. Jeszcze ciepłą polewę wylewamy na ciasto.
Źródło:http://tygryski-to-lubia.blogspot.com/2012/10/kostka-mocno-czekoladowa.html