ßßß
Składniki (na ok. 30 sztuk):- 3 jajka,- 80 g cukru,- 75 g przesianej mąki pszennej,- 1 galaretka wiśniowa,- 200 g gorzkiej czekolady,- 2 łyżki oleju.Sposób wykonania:Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym stopniowo dodajemy po jednej łyżce cukru. Gdy białka są dobrze ubite, dodajemy żółtka i mieszamy jeszcze przez chwilę. Na koniec pomału dodajemy mąkę, którą już mieszamy delikatnie łyżką. Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego z dużą, okrągłą nakładką i wylewamy nieduże krążki na blachę wyłożoną sreberkiem. Ciastka lekko urosną, także zostawiamy odstępy między nimi. Ciastka pieczemy w temperaturze 180°C przez 10 minut i odstawiamy do wystygnięcia.W tym czasie przygotowujemy galaretkę dodając 1,5 szklanki wody (a nie 2, jak w przepisie). Wylewamy ją do tortownicy takiej wielkości, by powstała warstwa wysokości ok. 3 mm. Odstawiamy do stężenia. Z gotowej galaretki wycinamy kółka o średnicy odrobinę mniejszej, niż średnica powstałych biszkoptów. Wyciętą galaretkę wykładamy na środek każdego biszkopta i wkładamy do lodówki.Jednocześnie czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z olejem i studzimy przez parę minut. Wyciągamy biszkopty z galaretką z lodówki i każdy polewamy łyżeczką rozpuszczonej czekolady. Gotowe odkładamy na 2 godziny do lodówki.