ßßß Cookit - przepis na Orzechowy obiad na szybko- wegańsko i bezglutenowo.

Orzechowy obiad na szybko- wegańsko i bezglutenowo.

nazwa

Wykonanie

Ostatnimi czasy coraz częściej zaczynam eksperymentować z makaronem ryżowym. Ciekawa odmiana dla tradycyjnej włoskiej pasty, choć nie powiedziałabym że alternatywa,bo sprawdza się w zupełnie innych połączeniach smakowych. Tak jak zwykły makaron sam w sobie jest pyszny i mogę jeść go nawet solo, tak ryżowy jest praktycznie bez smaku. Nie jest to jednak wadą, bo doprawiony odpowiednim sosem, cały "nasiąka" jego aromatem. Ja polecam( a jakże) w wersji orzechowej
Składniki( 1 porcja)
- ok 60 g makaronu ryżowego
- por
-łyżka ziaren sezamu
-łyżeczka oliwy/oleju kokosowego/sezamowego
Sos:
-łyżeczka miodu
-łyżka sosu sojowego
-2 łyżeczki masła orzechowego
Makaron przygotować wg instrukcji na opakowaniu, odsączyć.
Na patelni podprażyć sezam, odłożyć na talerzyk. Rozgrzać łyżeczkę tłuszczu i dodać pokrojonego pora. Smażyć aż zmięknie. W międzyczasie połączy składniki sosu. Na patlenię z porem przełożyć makaron, zalać sosem i smażyć razem cały czas mieszając( 2-3 minuty)
Przełożyć do miseczki, posypać sezamem.
Przypominam też o śledzeniu bloga za pomocą Bloglovin'
Follow my blog with Bloglovin
Źródło:http://walnut-kitchen.blogspot.com/2013/06/orzechowy-obiad-na-szybko-wegansko-i.html