Wykonanie

Ostatnimi czasy coraz częściej zaczynam eksperymentować z
makaronem ryżowym. Ciekawa odmiana dla tradycyjnej włoskiej pasty, choć nie powiedziałabym że alternatywa,bo sprawdza się w zupełnie innych połączeniach
smakowych. Tak jak zwykły
makaron sam w sobie jest pyszny i
mogę jeść go nawet
solo, tak
ryżowy jest praktycznie bez smaku. Nie jest to jednak wadą, bo doprawiony odpowiednim sosem, cały "nasiąka" jego aromatem. Ja polecam( a jakże) w wersji orzechowejSkładniki( 1 porcja)- ok 60 g
makaronu ryżowego-
por-łyżka ziaren
sezamu-łyżeczka oliwy/oleju kokosowego/sezamowegoSos:-łyżeczka
miodu-łyżka
sosu sojowego-2 łyżeczki
masła orzechowegoMakaron przygotować wg instrukcji na opakowaniu, odsączyć.Na patelni podprażyć
sezam, odłożyć na talerzyk. Rozgrzać łyżeczkę tłuszczu i dodać pokrojonego
pora. Smażyć aż zmięknie. W międzyczasie połączy składniki sosu. Na patlenię z
porem przełożyć
makaron, zalać sosem i smażyć razem cały czas mieszając( 2-3 minuty)Przełożyć do miseczki, posypać
sezamem.

Przypominam też o śledzeniu bloga za pomocą Bloglovin'Follow my blog with Bloglovin