Wykonanie

Z
serii zdrowe
słodycze. Generalnie nie jestem przekonana do takich "odchudzonych" deserów ( wolę zjeść mniej, a rozpustniej), ale ten sernik jest naprawdę pyszny! W wersji jeszcze bardziej light, można pominąć
ciasteczkowy spód-wypróbowałam i też wychodzi smaczny. No to kto się skusi?One of "healthy desserts" recipe. Generally, I am not conviced to all these "sweets on diet", but this cheesecake is trulys delicious! If you
wont to
make it even
more light, skip the crust- I've tried and it is also
very good. So...who wants to try?Dietetyczny sernik malinowy(tortownica 16cm)/Light raspberry cheesecake( 6-cal pie-
plate)[inspiracja]

Spód(opcjonalnie)/Crust(optional)-25 g
ciasteczek digestive/ 1 oz digestive cookies-25 g
płatków owsianych/ 1oz porridge oats-2 łyżki roztopionego masła/ 2 Tbls molten butterZmieszać wszystkie składniki, wyłożyć na dno tortownicy( może być też naczynie żaroodporne) wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej niewielką ilością tłuszczu. Rozprowadzić na całej powierzchni i ugnieść palcamiCombine all ingredients Rub pie
plate with a thick layer of butter or
margarine, then sprinkle in the crust and spread around with your fingers so the bottom is evenly covered.Ciasto/
Cake-0,5 kg mielonego
twarogu półtłustego/ 16oz light cream cheese-2
jajka / 2 eggs-1/3 szklanki słodziku do pieczenia/ 1/3 cup Splenda-łyżka budyniu waniliowego/ 1 Tbls powdered vanilla
pudding-200 g malin/ 8oz raspberries-kilka kropel aromatu waniliowego/ 3-4 tsp vanilla extractW dużej misce zmiksować
twaróg,
wanilię i słodzik Gdy masa będzie gładka dodać
jajka, ponownie zmiksować. Delikatnie dodać
maliny i wymieszać przy pomocy łyżki. Przełożyć masę na
ciateczkowy spód. Piec 50-55 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni( do "suchego patyczka")Put cream cheese, Splenda, and vanilla in a bowl, and combine using electric beaters, then add eggs and beat until mixture is smooth.Gently add raspberries, combine carefully using spoon .Spoon batter over the crust and spread around evenly. Bake cheesecake 50-55 minutes in oven preheated to 325 F. Allow to cool.Polewa/ Frosting-30 g
mleka w proszku/ 1oz powdered milk-2 łyżki mleka/ 2 Tbls milk-60 g mielonego twarogu/ 2oz light cream cheese-aromat waniliowy/ vanilla extract-słodzik do smaku/ sweetener( as much as you like)Podgrzać
mleko, dodać
mleko w proszku, zmiksować na gładką masę. Dodać
twaróg, aromat i słodzik, ponownie zmiksować. Schłodzoną masę rozsmarować na ostudzonym cieście.Heat the milk, add powdered millk and mix unitil smooth. Add cream cheese, extract and sweetener, blend again. Put into fridge for a while, tahn spread over chilled
cake.Sernik najlepiej smakuje po min kilku godzinach w lodówce/ Cheesecake tastes the best after few hours of being refridgerated

Zajadać bez wyrzutów sumienia ;) / Eat...and do not feel guilty ;)