Wykonanie
Małe co nie co w galarecie na kanapkę . Musze przyznać że podniebienia mojej rodzinki są zadowolone.

Składniki
1 kg
łopatki wieprzowej5 ząbków
czosnkuwłoszczyzna2 opakowania
żelatyny ( na 2.5 l)
1 łyżeczka zmielonej
gorczycy (nie koniecznie)
sól,
pieprzWykonanie
- W większym garnku zagotować
wodę , włożyć umytą
włoszczyznę i pokrojoną w kostkę
łopatkę.
gotować na wolnym ogniu do miękkości . Pod koniec gotowania dodać
sól ,
pieprz ,
gorczycę ,
posiekany
czosnek Spróbować jeśli potrzeba doprawić.
- Ugotowaną
włoszczyznę wyjąć ,
marchewkę,
pietruszkę pokroić w kostkę , dodać do
mięsa .
Odstawić z palnika.
- W gorącym roztworze rosołowo mięsnym rozpuścić
żelatynę, dokładnie mieszać.
- Przestudzony roztwór wlać do butelki plastikowi ( 1 , 5 l) Wystudzić i odstawić do lodówki.
- Na drugi dzień rozciąć butelkę i
łopatka w galarecie gotowa.
Rada:
łopatka będzie się lepiej kroiła gdy
żelatyny będzie więcej . Kolor
mięsa będzie różowy jak
pokrojone i nasolone poleży w lodówce przez dobę,