To jedno z moich ulubionych dań Muszę się przyznać ze jajka to dla mnie pyszności . Mogę je jeść co dziennie . I jest mi obojętne czy to zdrowe czy nie. Często bywa że rodzinka wcinamięsko , a ja po cichutku sadzę sobie jajeczko.Składniki 1 porcję1 jajko5 małych ziemniakówmłodych5-6 listków sałatyoliwa1/2 łyżki majeranku lub bazyliisól , pieprz według uznania1 łyżka oliwy bazyliowejWykonanieKrok 1 Ziemniaki dokładnie umyć u ugotować na półtwardo . Nie obierać .Krok 2 Formę posmarować oliwą , wsypać ziemniaki . Posypać majerankiem lub bazylią,solą ,pieprzem . Zamieszać tak żeby przyprawy przylepiły się do ziemniaków z każdejstrony.Krok 3 Piec w piekarniku nagrzanym do 200stopni aż skórka zrumieni się. Od czasu doczasu przekręcić je.Krok 4 Na talerz porwać sałatę ,skropić ją oliwabazyliową , na to wyłożyć upieczoneziemniaki. Na koniec usadzić jajko i położyć na wierzchu .Całość posolić i posypać pieprzem mielonym czerwonym. . Może być czarny .