Wykonanie
Sałatka z blanszowanych warzywŚwietna
sałatka na kolację ,lub lekką przekąskę. Dość szybka w wykonaniu . Przede wszystkim bardzo zdrowaSkładniki na 4 porcję2
marchewki1
kalafior1brokuł1
cebula1 łyżeczka
rzeżuchysól ,
pieprzDodatkowogarnek ok 5 litrów3 litry
wodyWykonanieKrok 1 . Umyć warzywa . Nastawić w garnku
wodę do zagotowania ,osolić jaKrok 2 .
Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu.Krok 3 .
Marchewkę pokroić w długie paski ( najwygodniej obieraczką do
ziemniaków ).
Kalafior i
brokuł podzielić na drobne różyczki .Krok 4 . Do gotującej
wody włożyć
kalafior gotować 2 minuty, dodać
brokuł i
marchewkę gotować ok 2 minut. Odcedzić ( w czasie gotowania warzyw nie przykrywać garnka)Krok 5 . Warzywa i
cebulę wyłożyć do salaterki . Doprawić
pieprzem i jeśli konieczne
solą wymieszać .Posypać
rzeżuchą .Wymieszać.Podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do obiadu . Smacznego