ßßß Cookit - przepis na Tajlandzko - polski kurczak curry

Tajlandzko - polski kurczak curry

nazwa

Wykonanie

Zostałam obdarowana tajlandzkimi przyprawami i limonkami,więc postanowiłam zrobić zielone curry z kurczakiem w wersji mało egzotycznej, nasze ulubionej na śmietanie i z makaronem.
Smak przez jakiś czas był genialny, aż dodałam za dużo limonki i stał się gorzki...
W związku z tym ratowałam obiad tysiącem przypraw, które spowodowały, że curry przestało być zielone :(
Poniżej przedstawiam przepis, który moim zdaniem zagwarantuje dobry smak bez konieczności kombinowania jak pozbyć się gorzkiego posmaku.
Składniki :
czubata łyżeczka zielonej pasty curry
plasterek limonki
1 suszony listek limonki
2 kawałki suszonej trawy cytrynowej
200 ml śmietany 18 %
pierś kurczaka
oliwa do smażenia
Przygotowanie :
Kurczaka kroję w kostkę. Mieszam z pastą curry. Obsmażam na oliwie ( dosłownie kilka minut).
Dodaję śmietanę, limonkę, liść i trawę , zmniejszam ogień i pod przykryciem duszę około 15-20 minut. Można też przyprawić odrobiną żółtego curry.
I gotowe :) Ja podaję z makaronem ale myślę że najlepiej jest z ryżem.
Źródło:http://myszkagotuje.blogspot.com/2013/06/tajlandzko-polski-kurczak-curry.html