Wykonanie
Zostałam obdarowana tajlandzkimi
przyprawami i
limonkami,więc postanowiłam zrobić zielone
curry z
kurczakiem w wersji mało egzotycznej, nasze ulubionej na
śmietanie i z
makaronem.Smak przez jakiś czas był genialny, aż dodałam za dużo
limonki i stał się gorzki...W związku z tym ratowałam obiad tysiącem przypraw, które spowodowały, że
curry przestało być zielone :(Poniżej przedstawiam przepis, który moim zdaniem zagwarantuje dobry smak bez konieczności kombinowania jak pozbyć się gorzkiego posmaku.Składniki :czubata łyżeczka zielonej pasty
curryplasterek
limonki1 suszony listek
limonki2 kawałki suszonej
trawy cytrynowej200 ml
śmietany 18 %
pierś kurczakaoliwa do smażeniaPrzygotowanie :
Kurczaka kroję w kostkę. Mieszam z pastą
curry. Obsmażam na
oliwie ( dosłownie kilka minut).Dodaję
śmietanę,
limonkę, liść i trawę , zmniejszam ogień i pod przykryciem duszę około 15-20 minut. Można też przyprawić odrobiną żółtego
curry.I gotowe :) Ja podaję z
makaronem ale myślę że najlepiej jest z
ryżem.