Wykonanie

Ta propozycja jest świetna jeśli dzień wcześniej robiłam kopytka i zostało, wtedy by urozmaicić podgrzewam je na patelni.Składniki :Kopytka :2 kg
ziemniaków3
jajkaok. 3 szklanek
mąki oraz
mąka do podsypywania3 łyżki
mąki ziemniaczanejPolędwiczki :polędwiczka wieprzowa długa
papryka słodkapapryka ostrazioła prowansalskiesól,
pieprz2 łyżki
oliwySos :
żurawina ze słoiczka
tymianek suszony
sól,
pieprzocet balsamiczny ( na pół słoiczka 1 łyżka)Przygotowanie :
Ziemniaki obieram, gotuję, studzę.
Mielę w maszynce do
mięsa.Na stolnicy układam zmielone
ziemniaki, wbijam
jajka, dodaje
mąki i zagniatam.Gdy ciasto zagniecione, formuję rulony i nożem po skosie ucinam kopytka.Wrzucam na osolony wrzątek i gotuję do wypłynięcia.Studzę. Każdą kluskę przekrawam na pół i obsmażam na złoto na
oleju.Polędwiczkę kroję, rozbijam dłonią, nacieram
przyprawami , zalewam
oliwą. Odstawiam na około 15 minut. ( jak się spieszę to nie odstawiam).Grilluje na grillu elektrycznym , można też po prostu usmażyć na zwykłej patelni.
Żurawinę ze słoiczka przekładam do garnuszka, dodaję
tymianek,
sól,
pieprz,
ocet , podgrzewam mieszając.Podaję
mięso, złociste kopytka i jako dodatek
żurawinę.