ßßß
Ta propozycja jest świetna jeśli dzień wcześniej robiłam kopytka i zostało, wtedy by urozmaicić podgrzewam je na patelni.Składniki :Kopytka :2 kg ziemniaków3 jajkaok. 3 szklanek mąki oraz mąka do podsypywania3 łyżki mąki ziemniaczanejPolędwiczki :polędwiczka wieprzowa długapapryka słodkapapryka ostrazioła prowansalskiesól, pieprz2 łyżki oliwySos :żurawina ze słoiczkatymianek suszonysól, pieprzocet balsamiczny ( na pół słoiczka 1 łyżka)Przygotowanie :Ziemniaki obieram, gotuję, studzę.Mielę w maszynce do mięsa.Na stolnicy układam zmielone ziemniaki, wbijam jajka, dodaje mąki i zagniatam.Gdy ciasto zagniecione, formuję rulony i nożem po skosie ucinam kopytka.Wrzucam na osolony wrzątek i gotuję do wypłynięcia.Studzę. Każdą kluskę przekrawam na pół i obsmażam na złoto na oleju.Polędwiczkę kroję, rozbijam dłonią, nacieram przyprawami , zalewam oliwą. Odstawiam na około 15 minut. ( jak się spieszę to nie odstawiam).Grilluje na grillu elektrycznym , można też po prostu usmażyć na zwykłej patelni.Żurawinę ze słoiczka przekładam do garnuszka, dodaję tymianek, sól, pieprz, ocet , podgrzewam mieszając.Podaję mięso, złociste kopytka i jako dodatek żurawinę.