Wykonanie

Składniki:-
pierś kurczaka ( podwójna)-
suszone pomidory w zalewie 2-3 łyżki-
mozzarella w zalewie 1-2 kulki-
oliwki czarne małe opakowanie 1/2 lub całe-
oliwki faszerowane
piri-
piri 6 sztuk-
oliwa z
czosnkiem i
chili 2-4 łyżki ( najłatwiej gotowa )-
zioła prowansalskie-
czosnek granulowany-
sól ziołowa-
chili w proszku 2 szczypty- saszetka dresingu
czosnkowego np. firmy Develey ( można zastąpić
majonezem z
czosnkiem i
przyprawami)1.
Kurczaka kroimy w kostkę, obtaczamy w ziołach prowansalskich,
czosnku granulowanym,
soli ziołowej i
chili w proszku. Smażymy na
oliwie czosnkowej z
chili.2. Studzimy.3.
Mozzarellę kroimy w grubą kostkę,
pomidory w paseczki,
oliwki czarne w plasterki,
oliwki nadziewane
piri-
piri drobno siekamy ( bardzo drobno).4. Do miski wrzucamy mix
sałat ( w zależności od ilości jaką chcemy uzyskać, wrzucamy pół lub całe opakowanie), dodajemy
kurczaka oraz wszystkie składniki z punktu 3.5. Saszetkę dresingu przelewamy do szklanki tak by zapełnić 1/4. Tą ilością zalewamy cała
sałatkę.Następnie kropimy
oliwą z
czosnkiem i
chili, mieszamy.

Tak przygotowaną
sałatkę radzę od razu podawać.
Traci swój smak po przechowywaniu w lodówce.Jeżeli chcemy przygotować ją wcześniej, to proponuje pokroić wszystkie składniki, schować do lodówki a przed samym podaniem wymieszać je i doprawić.