ßßß
Pieczenie ciast to dla mnie po pierwsze : stres , czy się uda, czy będzie smaczne , po drugie : stres czy uda mi się po upieczeniu przełożyć je na paterę i po trzecie : zmywanie tortownicy, za którym wyjątkowo nie przepadam ( głównie z powodu bułki tartej, która dostaje się w jej zakamarki).Dlatego pełna optymizmu i z nadzieją zmian na lepsze, zabrałam się do testowania formy sylikonowej, którą otrzymałam od sklepu przyjemnegotowanie.pl, ( ten internetowy sklep specjalizuje się głównie w sprzedaży akcesoriów kuchennych).O formie :
Forma do pieczenia , ale nie tylko bo do mrożenia także jest wyprodukowana z sylikonu.Wymiary : 21 x 4 cmWięcej o formie możecie przeczytać - tutaj (klik).Plusy :forma się nie odkształcanie pochłania zapachównie ma potrzeby przygotowywać jej do pieczenia tzn. smarować tłuszczem, wykładać papierem itp.upieczone bez najmniejszego problemu łatwo się z niej wyjmujeumycie formy zajmuje dosłownie kilkanaście sekundjest wygodna w przechowywaniu, zajmuje mniej miejsca niż tradycyjna tortownicamoże także służyć do przygotowywania zimnych lub mrożonych deserówMinusy:nie znalazłam
Podsumowanie:Od kiedy używam do pieczenia ciast tej formy, cała "akcja" trwa o wiele krócej , po pierwsze dlatego że nie muszę jej natłuszczać, po drugie że dużo szybciej wyjmuje upieczone ciasto a po trzecie , że zmywanie jest szybkie i bez problemowe.Dotychczas piekłam w tortownicy o średnicy 26 cm, testując formę upiekłam w niej ciasto z takich samych proporcji jak wcześniej i bez problemu się w niej zmieściło.Co będę dużo pisać.... uważam, że sylikonowe formy są dużo wygodniejsze od tradycyjnych. Zamierzam do kupić jeszcze kilka kształtów a tortownicom i blachą powiedzieć "pa pa".Gorąco polecam !Formę sylikonową możecie kupić w sklepie przyjemnegotowanie.pl i za kilkanaście złoty możecie zapewnić sobie komfort pieczenia :) lub mrożenia :).Przepis na ciasto :
Przygotowałam jedno z moich ulubionych ciast , na które przepis wersji z innymi owocami znalazłam dawno temu na blogu Daktyle w czekoladzie.Składniki :1/2 szklanki cukru1 jajko1 łyżeczka proszku do pieczenia1 szklanka mąki100 ml oleju1/2 szklanki mlekaszczypta soliborówki amerykańskie ( około 300 g)aromat waniliowy 2 łyżki ( w zależności od "mocy" aromatu, można zamiast olejku dać zawartość laski wanilii )otarta skórka z cytrynyPrzygotowanie :Cukier, jajko, proszek, mąkę, olej, mleko, sól i olejek - aromat waniliowy razem miksuje aż do połączenia się składników.Borówki bardzo dokładnie myję.Piekarnik nagrzewam do 180 stopni.Wylewam ciasto , układam borówki blisko siebie, lekko wciskając w ciasto.Posypuje skórą otartą z cytryny.Wstawiam do piekarnika na 40 minut.I gotowe :)