Wykonanie

Pieczenie ciast to dla mnie po pierwsze : stres , czy się uda, czy będzie smaczne , po drugie : stres czy uda mi się po upieczeniu przełożyć je na paterę i po trzecie : zmywanie tortownicy, za którym wyjątkowo nie przepadam ( głównie z powodu
bułki tartej, która dostaje się w jej zakamarki).Dlatego pełna optymizmu i z nadzieją zmian na lepsze, zabrałam się do testowania formy sylikonowej, którą otrzymałam od sklepu przyjemnegotowanie.pl, ( ten internetowy sklep specjalizuje się głównie w sprzedaży akcesoriów kuchennych).O formie :

Forma do pieczenia , ale nie tylko bo do mrożenia także jest wyprodukowana z sylikonu.Wymiary : 21 x 4 cmWięcej o formie możecie przeczytać - tutaj (klik).Plusy :forma się nie odkształcanie pochłania zapachównie ma potrzeby przygotowywać jej do pieczenia tzn. smarować tłuszczem, wykładać papierem itp.upieczone bez najmniejszego problemu łatwo się z niej wyjmujeumycie formy zajmuje dosłownie kilkanaście sekundjest wygodna w przechowywaniu, zajmuje mniej miejsca niż tradycyjna tortownicamoże także służyć do przygotowywania zimnych lub mrożonych deserówMinusy:nie znalazłam

Podsumowanie:Od kiedy używam do pieczenia ciast tej formy, cała "akcja" trwa o wiele krócej , po pierwsze dlatego że nie muszę jej natłuszczać, po drugie że dużo szybciej wyjmuje upieczone ciasto a po trzecie , że zmywanie jest szybkie i bez problemowe.Dotychczas piekłam w tortownicy o średnicy 26 cm, testując formę upiekłam w niej ciasto z takich samych proporcji jak wcześniej i bez problemu się w niej zmieściło.Co
będę dużo pisać.... uważam, że sylikonowe formy są dużo wygodniejsze od tradycyjnych. Zamierzam do kupić jeszcze kilka kształtów a tortownicom i blachą powiedzieć "pa pa".Gorąco polecam !Formę sylikonową możecie kupić w sklepie przyjemnegotowanie.pl i za kilkanaście złoty możecie zapewnić sobie komfort pieczenia :) lub mrożenia :).Przepis na ciasto :

Przygotowałam jedno z moich ulubionych ciast , na które przepis wersji z innymi
owocami znalazłam dawno temu na blogu
Daktyle w
czekoladzie.Składniki :1/2 szklanki
cukru1
jajko1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 szklanka
mąki100 ml
oleju1/2 szklanki
mlekaszczypta
soliborówki amerykańskie ( około 300 g)
aromat waniliowy 2 łyżki ( w zależności od "mocy" aromatu, można zamiast
olejku dać zawartość
laski wanilii )otarta
skórka z cytrynyPrzygotowanie :
Cukier,
jajko, proszek,
mąkę,
olej,
mleko,
sól i olejek -
aromat waniliowy razem miksuje aż do połączenia się składników.
Borówki bardzo dokładnie myję.Piekarnik nagrzewam do 180 stopni.Wylewam ciasto , układam
borówki blisko siebie, lekko wciskając w ciasto.Posypuje skórą otartą z
cytryny.Wstawiam do piekarnika na 40 minut.I gotowe :)