ßßß
z dodatkiem dżemu wiśniowegoSkładniki :200 g gorzkiej czekolady300 g dżemu wiśniowego125 g masła100 g cukru2 jajka1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonej150 g mąkisól200 ml śmietany 36 %Przygotowanie :125 g masła roztapiam na małym ogniu, dodaję 100 g gorzkiej czekolady, dokładnie mieszam aż czekolada się rozpuści. Zdejmuję garnek z ognia.Do masła z czekoladą dodaję 300 g dżemu , 100 g cukru, szczyptę soli i 2 roztrzepane jajka.Dokładnie mieszam.Mąkę łączę z proszkiem do pieczenia i sodą.Dodaję do masy.Dokładnie mieszam.Formy do muffinek wypełniam ciastem do 2/3 wysokości.Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 25 minut.Gdy babeczki przestygną przygotowuje polewę : 200 ml śmietany podgrzewam na małym ogniu, dodaję 100 g czekolady gorzkiej. Mieszam. Wyłączam ogień i nadal mieszam aż polewa będzie jednolita. Polewę nakładam na babeczki.I gotowe :)
Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Jak być domową boginią".