Wykonanie
Prosta i szybka, jeśli ma się filety z udek. Jakiś geniusz zaczął je sprzedawać w dużych marketach, dzięki
czemu uniknęłam męczącej zabawy z kośćmi :) Bo zdjęcie skóry to już nie problem. Polecam dorzucenie warzyw w fazie P+W, ja się musiałam ratować
cebulą ;) I tak powinno być jej trochę mniej, ale ciii :P Dobre danko do zrobienia i wszamania podczas nauki :) A przepis za mną chodzilł odkąd pierwszy raz przejrzałam forumową przepisownię .

(Dukan, faza II P)składniki na 1 porcję:- 2 filety z
udek kurczaka- 1
jajko- 1 łyżka
skrobi kukurydzianej- 1/2 średniej
cebuli- 1/4 szkl chudego
mleka-
sól i
pieprz-
przyprawa do kurczaka lub mielona
paprykaUdka oczyścić z tłuszczu, pokroić w kostkę. Obtoczyć w
przyprawie do
kurczaka lub mieszance mielonej
papryki, usmażyć na teflonie bez tłuszczu. Wyjąć
kurczaka i podsmażyć posiekaną
cebulę. Z
jajek,
skrobi i
mleko zrobić ciasto a'la naleśnikowe, dodać do niego
sól i
pieprz. Rozłożyć na dnie małego naczynia żaroodpornego kawałki
mięsa, posypać
cebulą i zalać
ciastem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec do lekkiego zrumienienia (u mnie ponad 0,5h). Poczekać kilka minut aż trochę przestygnie, po czym kroić na kawałki i przekładać na talerz (ja się pospieszyłam i mi się rozpadło w drodze do talerza, ale nadal było bardzo smaczne :)