ßßß Cookit - przepis na Tarta czekoladowo-kajmakowa

Tarta czekoladowo-kajmakowa

nazwa

Wykonanie

Użyłam formy o średnicy 25cm, ale za pierwszym razem z kumpelami robiłyśmy w dużo większej i wyszła płaska, ale równie pyszna tarta :) Ja uznałam, że to fajne ciasto zamiast tortu i sprawdza się :) Tym razem odrobinę zmieniłam masę kajmakową, ponieważ nie dostałam krówkowego gotowanego mleka skondensowanego, tylko czekoladowe. Jednak trzeba było dać wg przepisu 2 tabliczki czekolady, bo bez tej jednej odrobinę się masa rozpływała, ale nie jakoś tragicznie ;) Oryginalny przepis pochodzi oczywiście z Kwestii Smaku . Zdjęć w przekroju brak, bo ciasto przejechało się ze świeczką zamknięte w pudełku i jak dojechało na miejsce, przypomniało mi się, że aparatu nie wzięłam. Może jeszcze kiedyś nadrobię ;)
składniki:
Spód:
- 1 opakowanie herbatników Digestive (225 g) np. LU
- 70 g masła, roztopionego
- 1 tabliczka ciemnej czekolady (100 g), rozpuszczonej
- 1 tabliczka ciemnej czekolady (100 g)
- 1 puszka ugotowanego mleka skondensowanego czekoladowego
- garść orzechów włoskich
Bita śmietana z bananami:
- 4 banany
- sok z 1 cytryny
- 300ml bardzo zimnej śmietanki kremówki
- 2-3 łyżki kakao
Spód: Herbatniki włożyć do miski i bardzo dokładnie pokruszyć (np. tłuczkiem). Masło roztopić razem z czekoladą (w kąpieli wodnej lub na bardzo wolnym ogniu w rondelku z grubym dnem), następnie wymieszać z pokruszonymi herbatnikami. Dno i boki formy wyłożyć powstałą masą, przyciskając ją wypukłą częścią łyżki. Wstawić do lodówki.
Masa kajmakowa z czekoladą: Roztopić czekoladę i wymieszać z ugotowanym mlekiem skondensowanym i posiekanymi orzechami włoskimi. Masę wyłożyć na spód z herbatników i ponownie wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
Bita śmietana z bananami: Banany obrać i pokroić w plasterki, wymieszać z sokiem z cytryny. Śmietankę kremówkę ubić na bardzo sztywną pianę i wymieszać z połową ilości bananów, wyłożyć na warstwę masy kajmakowej. Udekorować pozostałymi bananami i posypać kakao przez sitko bezpośrednio na deser. Przechowywać w lodówce.
Źródło:http://redandpale.blox.pl/2009/03/Tarta-czekoladowo-kajmakowa.html