ßßß
Składniki:300 g pełnoziarnistych herbatników1 łyżka kakao50 g niesolonego masła o temperaturze pokojowej (proponuję wziąć 100 g)50 g łezek z gorzkiej czekolady ( ja użyłam normalnej w kostkach)1 puszka (375 ml) słodzonego mleka skondensowanego, najlepiej schłodzonego4 cytryny, by uzyskać ok. 2 łyżek drobno otartej skórki i 175 ml soku300 ml śmietany kremówki1 kostka gorzkiej czekoladyHerbatniki, masło, kakao i łezki czekoladowe umieszczamy w malakserze i miksuj, aż uzyskamy ciemne, wilgotne ciasto. Układamy je w formie na tartę i wylepiamy nimi dno i boki. Wstawiamy do lodówki i zabieramy się za masę. Wlewamy śmietanę kremówkę i ubijamy w mikserze na sztywno. Dolewamy mleko skondensowane z sokiem z cytryn i mieszamy. Masę wykładamy na schłodzony spód tarty i wygładzamy wierzch. Schładzamy tartę w lodówce przez co najmniej cztery godziny. Przed podaniem zdejmujemy bok foremki. Posypujemy startą czekoladą i skórką z cytryn.Smacznego!P.S.Po wykonaniu tarty wiem, że dodałabym za drugim razem do masy odrobinę żelatyny.
