Wykonanie
Delikatny
ryż o lekkim,
kokosowo słodkawym posmaku. Idealnie łagodzi ostrość dań, z którymi jest podawany, ale też świetnie smakuje zupełnie na słodko - z
jogurtem czy
musem owocowym. Bardzo uniwersalny dodatek :) Do tego jest o wiele prostszy niż się spodziewałam :) Ciekawe czy uda mi się wersja z pełnoziarnistym ryżem?
składniki na 2-3 porcje:- 200g białego,
długoziarnistego ryżu- 200ml
mleka kokosowego- 150ml
wody- 1/4 łyżeczki
soli- 1/2 łyżeczki
cukruRyż kilkakrotnie wypłukać, aż
woda będzie przejrzysta, odcedzić. Włożyć do garnka, zalać
mlekiem i
wodą, wsypać
sól i
cukier. Wymieszać i postawić na ogniu. Gdy się zagotuje, zmniejszyć ogień do minimum, przykryć szczelnie i zostawić na 10 minut bez mieszania. Po tym czasie zdjąć z ognia, odstawić na kolejne 10 minut.źródło: Fabryka przepisów