Wykonanie
Dzisiaj czas na ulubiony deser Brasileiro. To takie wspomnienie dzieciństwa. Mama Brasileiro przygotowywała go dla niego każdej soboty. Gdy grzecznie zjadł obiad, otrzymywał w nagrodzie przepyszny deser.Składniki na 1 porcję (ale duuuużą):
Składniki na krem:- 200 ml
mleka kokosowego- 100 ml
wody- 3 łyżki
skrobii kukurydzianej- 3 łyżki
cukru- szczypta
soli- 1 łyżka
czekolady w proszkuPrzygotowanie kremu:Wlewamy wszystko do rondelka i stawiamy na niskim ogniu. Gotujemy (bez przykrycia) 15 - 20 minut, mieszając drewnianą łyżką. Ponieważ my używamy kuchenki indukcyjnej, oczywiście czas w przypadku innych kuchenek może się wydłużyć. Krem jest gotowy gdy mikstura jest już gęsta, troszkę jak
budyń.Połowę kremu przekładamy do szklanej miseczki lub szerokiej szklanki. Możemy odstawić do lodówki by wystygł. Drugą połowę zostawiamy jeszcze na ogniu i dodajemy
czekoladę w proszku. Mieszamy 2 minuty, aż
czekolada się rozpuści. Wykładamy z lodówki miseczkę i na białą część kremu teraz nakładamy część
czekoladową.
- 3 łyżki
cukru- 100 ml
wody- 8
śliwek suszonychPrzygotowanie sosu:Do rondelka wlewamy
wodę i dodajemy 3 łyżki
cukru. Wrzucamy
śliwki i gotujemy na niskim ogniu przez 15- 20 minut. Nie przykrywajmy.. Mieszajmy często, aż otrzymamy gęsty sos.
Śliwki z sosem kładziemy na wierzch miseczki.