ßßß Cookit - przepis na Mozarella in carozza

Mozarella in carozza

Wykonanie

Dzisiaj przypadkiem mi się o niej przypomniało i zaczęłam szperać - gdzie ja to widziałam? Oczywiście - w programie i książce Nigelli :) a potem u Alexandry .
Zrobiłam na próbę tylko 2, ale następnym razem zrobię dla całej rodzinki więcej i posypię mozarellę jakimiś przyprawami :) Muszę powiedzieć, że to zaskakująco syte danie.. Nie zjadłam wszystkiego, bo na szczęście piesek patrzył na mnie jakby od 2 tygodni nie jadł (15 minut wcześniej wyczyścił swoją miskę) i się z nim podzieliłam. Zajadał się, to dobry znak, bo on jest bardziej wybredny niż połowa ludzi, których znam ;) jada tylko to, co najlepsze :)
składniki:
- 4 kromki białego chleba tostowego
- 2 plasterki mozarelli
- jajko
- sól i pieprz
- mąka
- mleko
- łyżka masła do smażenia
Odkroić skórki z chleba. Między 2 kromki włożyć plasterek mozarelli. Brzegi posmarować odrobiną masła i zlepić ze sobą kromki. Jajko roztrzepać ze szczyptą soli i pieprzu. Kromki maczać z obu stron najpierw w mleku, potem w jajku, obtoczyć w mące i smażyć z obu stron na maśle do zrumienienia.
Nadmiar tłuszczu odsączyć na papierowym ręczniczku.
Źródło:http://redandpale.blox.pl/2008/08/Mozarella-in-carozza.html