Wykonanie
« Hummus klasyczny i z ...
Kurczak po węgiersku »Do chińskich
żeberek, które przygotował Gabryś, pasuje coś orzeźwiającego. Dlatego padło na
ogórki.Dobrze, żeby były w podobnym klimacie, prawda? Więc sięgnęłam po część tych samych składników.
Ogórki dzięki leżakowaniu w wodzie z
lodem i
solą zostały chrupiące, a dzięki zalewie nabrały orientalnego posmaku.
składniki na 2 porcje:- 2 średniej wielkości
ogórki- 1 łyżka
soli-
lód w kostkach- 2 łyżki czarnego
octu ryżowego- 2 łyżki
sosu sojowego- 1½ łyżki drobnego
cukru- 2 łyżeczki
oleju sezamowego- 1 łyżeczka Srirachy- czarny
sezam do posypania
Ogórki dokładnie umyć, ewentualnie obrać. Przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć nasionka (najwygodniej będzie łyżką).Pokroić w plasterki i włożyć do miski z
wodą z
solą i
lodem na ok. 0,5h.W tym czasie wymieszać
ocet,
sos sojowy,
cukier,
olej sezamowy i Srirachę.
Ogórki odsączyć, zalać sosem. Wymieszać dokładnie i zamknąć z zalewą na kolejne 0,5h w lodówce.Podawać odsączone z zalewy, posypane czarnym
sezamem.źródło: Kalyn's Kitchen
niedziela, 30 listopada 2014, adrijahpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Podoba Ci się mój blog? Polub go na Facebooku .Przygotowałeś moje danie? Koniecznie pochwal się tym w komentarzu :)Dziękuję :)A wiesz, że za zdjęcia dań przygotowanych na podstawie przepisów z mojego bloga co miesiąc możesz wygrać nagrody niespodzianki? Sprawdź .TrackBack