ßßß
składniki:- 300g mąki- 150g masła- 1 jajko- 100g cukru- 1 łyżka gorzkiego kakao- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej- szczypta soliMasło utrzeć z cukrem, dodać jajko, sól i mąkę. Zagnieść ciasto.Podzielić na 2 mniej więcej równe części.Kawę rozpuścić w minimalnej ilości wody. Dodać razem z kakao do jednej połowy ciasta i zagnieść. Gdyby zrobiło się za rzadkie, można dodać trochę mąki. Schłodzić.Rozwałkować oba ciasta na grubość ok. 0,5cm (ja to robiłam przez folię, bo mocno się przyklejało do blatu i wałka) tak, żeby z obu wyszedł podobnej wielkości prostokąt.Można jeden placek posmarować żółtkiem i dopiero nałożyć drugi, ja tego nie robię i też się dobrze trzymają.Jak już jeden placek jest na drugim, delikatnie jeszcze przejechać wałkiem, żeby się ze sobą połączyły.Zwinąć ciasno w roladę wzdłuż dłuższego boku.Owinąć szczelnie folią spożywczą i odstawić przynajmniej na godzinę do lodówki.Wyjąć rulon, pokroić w plasterki grubości ok. 0,5cm i piec ok. 15 minut w temperaturze 200°C.źródło: CinCinśroda, 10 grudnia 2014, adrijahpoleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »Podoba Ci się mój blog? Polub go na Facebooku .Przygotowałeś moje danie? Koniecznie pochwal się tym w komentarzu :)Dziękuję :)A wiesz, że za zdjęcia dań przygotowanych na podstawie przepisów z mojego bloga co miesiąc możesz wygrać nagrody niespodzianki? Sprawdź .TrackBackKomentarze