Wykonanie
«
Bezowe choinki
Śniadaniowy sernik gotowany »Pyszne
ciastka z delikatnym, ale wyczuwalnym smakiem
kawy, dlatego warto postawić na taką, która Wam smakuje. Ślimaczki wyglądają bardzo ciekawie, aż ciężko uwierzyć, że można tak łatwo i szybko zrobić takie fajne
ciastka w domu. U nas pojawiły się pierwszy raz w zeszłym roku, jako jedne z sześciu rodzajów
ciastek, które upiekłam na święta zamiast pierniczków. Muszę przyznać, że te ślimaczki mi najbardziej smakowały i
potem chętnie do nich wracałam. Gorąco polecam.

składniki:- 300g
mąki- 150g
masła- 1
jajko- 100g
cukru- 1 łyżka gorzkiego
kakao- 1 łyżka
kawy rozpuszczalnej- szczypta
soliMasło utrzeć z
cukrem, dodać
jajko,
sól i
mąkę. Zagnieść ciasto.Podzielić na 2 mniej więcej równe części.
Kawę rozpuścić w minimalnej ilości
wody. Dodać razem z
kakao do jednej połowy ciasta i zagnieść. Gdyby zrobiło się za rzadkie, można dodać trochę
mąki. Schłodzić.Rozwałkować oba ciasta na grubość ok. 0,5cm (ja to robiłam przez folię, bo mocno się przyklejało do blatu i wałka) tak, żeby z obu wyszedł podobnej wielkości prostokąt.Można jeden placek posmarować
żółtkiem i dopiero nałożyć drugi, ja tego nie robię i też się dobrze trzymają.Jak już jeden placek jest na drugim, delikatnie jeszcze przejechać wałkiem, żeby się ze sobą połączyły.Zwinąć ciasno w roladę wzdłuż dłuższego
boku.Owinąć szczelnie folią spożywczą i odstawić przynajmniej na godzinę do lodówki.Wyjąć rulon, pokroić w plasterki grubości ok. 0,5cm i piec ok. 15 minut w temperaturze 200°C.źródło: CinCinśroda, 10 grudnia 2014, adrijahpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Podoba Ci się mój blog? Polub go na Facebooku .Przygotowałeś moje danie? Koniecznie pochwal się tym w komentarzu :)Dziękuję :)A wiesz, że za zdjęcia dań przygotowanych na podstawie przepisów z mojego bloga co miesiąc możesz wygrać nagrody niespodzianki? Sprawdź .TrackBackKomentarze