ßßß Cookit - przepis na Zasmutkowanie. I bananowo-czekoladowe rożki z ciasta filo

Zasmutkowanie. I bananowo-czekoladowe rożki z ciasta filo

nazwa

Wykonanie

- Dzieci to nasza nadzieja na przyszłość.
NIE MA NADZIEI NA PRZYSZŁOŚĆ, oświadczył Śmierć.
- Więc co nas tam czeka?
JA.
Cytat pochodzi z Czarodzicielstwa Terry'ego Pratchetta.
Też jesteście zasmutkowani ? Bo ja tak.
Ostatnio przygotowałam wyjątkowo źle wyglądający deser, smakował za to bajecznie. Bo czy połączenie bananów i czekolady w cudownie chrupiącym cieście może być niedobre...?
Zaczęło się od tego, że miałam trzy banany, które wymagały natychmiastowej interwencji. Nie było sensu robić całego ciasta, stwierdziłam więc, że znajdę jakiś prosty, szybki deser. W Czekoladzie Erica Lanlarda trafiłam na samosy czekoladowe z ciasta filo. To ostatnie jakiś czas temu kupiłam, i ciągle zastanawiałąm się, co z nim zrobić. Szybko więc zdecydowałam, że ten deser to bardzo dobry pomysł.
Okazało się, że nie umiem lepić samosów. A przynajmniej nie z bardzo delikatnego ciasta filo pokrojonego w kwadraty. W związku z tym szybko porzuciłam tę dziwną technikę, i zaczęłam lepić trójkąty - a właściwie trójkątopodobne ciasteczka. Usmażyłam je na patelni, choć już przed tym wiedziałam, że wyglądać za dobrze nie będą. Jednak gdy ich spróbowałam... Od razu przestałam się na wyglądzie skupiać. Smakują bowiem rewelacyjnie - jednak koniecznie na ciepło! Inaczej ciasto robi się miękkie i całość jest bardzo przeciętna.
Jeśli więc chcecie przygotować ich więcej, polecam zlepić ciasteczka i odstawić, a smażyć tuż przed podaniem. Gwarantuję, że ciężko będzie jakieś donieść na stół - u nas znikały prosto z patelni.
Składniki:
(na 8 sztuk)
2 duże płaty ciasta filo
20 g masła
3 banany
1 łyżka cukru trzcinowego
25 g ciemnej czekolady (70%)
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
Banany obrać, pokroić w plasterki. Na patelni rozpuścić masło, dodać cukier i owoce. Smażyć 4-5 minut, odwracając w połowie, aż całość ładnie się skarmelizuje. Wymieszać z cynamonem, odstawić.
Ciasto filo pokroić na mniejsze kwadraty. Na środku każdego ułożyć porcję bananowego nadzienia, posypać drobno startą czekoladą. Brzegi ciasta delikatnie posmarować wodą, złożyć na pół w kształt trójkąta i dokładnie zlepić brzegi.
Smażyć na patelni z odrobiną masła na złoto-brązowy kolor, około 2 minut z każdej strony.
Podawać natychmiast.
Smacznego!
I znów poniedziałek... Czy tylko mi tak szybko czas ucieka, czy Wam również...?
Źródło:http://razadobrze.blogspot.com/2015/03/zasmutkowanie-i-bananowo-czekoladowe.html