Wykonanie
Przychodzi sezon na
młode warzywa i pierwsze co mi przychodzi do głowy aby zrobić to gotowana
młoda kapusta. Zawsze się zastanawiałam dlaczego
kapusta mojej Mamy ma inne kolory niż moja ale
doszłam do tego, że Mama skrawa nawet te liście z wierzchu oczywiście jak są ładne i nadają się do skrojenia a ja zawsze obierałam te pierwsze liście i dlatego nasze gotowane
kapusty się różniły kolorystycznie. Taka
kapusta jest świetnym dodatkiem do szagówek (kopytek) do klusek kładzionych czy np. do
młodych ziemniaków i zwyczajnego kotleta
schabowego.Sk ł adniki:1
młoda kapusta (bądź tyle ile potrzebujemy)
Woda1 łyżka
smalcu1 łyżeczka
soli0,5 łyżeczki
cukru1,5 łyżki
octuSposób przygotowania:Na spód garnka wlewamy trochę
wody,
kapustę szatkujemy i wsypujemy ją do garnka. Wkładamy łyżkę
smalcu, 1 łyżeczkę
soli i 0,5 łyżeczki
cukru oraz
ocet.
Kapustę smażymy tak długo aż nie będzie miękka od czasu do czasu mieszając. Ja jeżeli widzę że jest mało
wody na spodzie to dolewam w trakcie smażenia aby uniknąć spalenia.

Życzę smacznego!!!