Wykonanie
Ciasteczka Enrike to jeden z moich pierwszych przepisów na kruche
ciasteczka jakie piekę. Dostałam go dawno temu od koleżanki. Pewnie zastanawiacie się skąd ta zwariowana nazwa w tytule :) Już mówię - wzięła się ona z tego, że mój młodszy brat, posiadający latynoską urodę i przypominający nam w tamtym czasie Enrigue Iglesiasa, od zawsze był smakoszem wszelkich
słodyczy, a owe
ciasteczka były jego rarytasem. I tak oto
ciasteczka zyskały nową nazwę :)Składniki:1 kostka
margaryny2
żółtka (
białek użyjemy do smarowania
ciasteczek przed pieczeniem2 łyżki kwaśnej
śmietany2 szklanki
mąki (+ około ½ szklanki do podsypania)1 opakowanie
cukru waniliowego2 łyżki
cukruMargarynę rozpuszczamy lub pozostawiamy aby zmiękła. Ja preferuje rozpuszczanie, gdyż wg mnie łatwiej i szybciej wyrabia się wtedy ciasto. Jeśli rozpuszczamy
margarynę, należy pamiętać żeby była ona w temperaturze pokojowej, a więc lekko ciepła, gdy będziemy dodawać pozostałe składniki. Do
margaryny dodajemy
żółtka, kwaśną
śmietanę i
mąkę.

Wyrabiamy dobrze ciasto. W pierwszej fazie wyrabiania, gdy wszystko jest bardzo płynne i lepkie używam zazwyczaj plastikowej łyżki lub widelca.
Potem wyrabiam ciasto ręcznie, jeśli jest to konieczne.

Gotowe ciasto pakujemy do woreczka lub w folię samoprzylepną (by nie zeschło i nie przyjęło zapachów z lodówki), spłaszczamy (aby równomiernie wychłodło) i wkładamy do lodówki na około godzinę lub do zamrażalnika na około 15 minut.

Po tym czasie odkrawamy kawałek ciasta, podsypujemy
mąką z dołu i góry. Wałkujemy ciasto na grubość 3 do 5mm. Wykrawamy
ciasteczka. Można do tego celu użyć radełka, foremek lub szklanki. Ja wykroiłam małe prostokąciki radełkiem.

Wykrojone
ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem pergaminem, zachowując nieduże odstępy pomiędzy
ciasteczkami. Gdy wszystkie
ciasteczka mamy już wykrojone, smarujemy je
białkiem przy użyciu pędzelka lub (gdy nie mamy pędzelka) wypukłą częścią łyżeczki.

Następnie mieszamy
cukier z
cukrem waniliowym i posypujemy
ciasteczka.

Pieczemy w temperaturze 180C na złoty kolor. No i
ciasteczka gotowe :)

Smacznego :)R E K L A M A