ßßß Cookit - przepis na Syrop z kwiatów czarnego bzu

Syrop z kwiatów czarnego bzu

nazwa

Składniki

Wykonanie

Syrop z kwiatów czarnego bzu podobnie jak syrop z mniszka lekarskiego jest idealnym domowym sposobem do walki z przeziębieniem, więc warto go zrobić i stosować zamiast gotowych syropów z aptek. Ja najczęściej podczas choroby słodzę nim herbatę, co nadaje jej bardzo dobrego smaku, ale syrop można użyć też bardziej tradycyjnie, czyli brać go na łyżeczkę :) W letnie dni można stosować go jako dodatek do wody mineralnej, ale też doskonale sprawdza się jako dodatek do naleśników i racuszków :) mówiąc w skrócie samo zdrowie :)
Składniki:
1 litr wody
1kg cukru
2 cytryny
Świeże kwiatki czarnego bzu (baldachy) po zebraniu rozkładamy na papierze i pozostawiamy na około pół godziny, by wyszły z niego robaczki. Następnie odcinamy zielone gałązki. Pozostałe kwiatki wrzucamy do garnka z zimną wodą i zagotowujemy. Zagotowane kwiaty pozostawiamy w przykrytym garnku do następnego dnia, tak by kwiaty moczyły się co najmniej 12 godzin. Po tym czasie wyciskamy z kwiatków sok (ręcznie lub przy pomocy gazy), przecedzamy go przez sito, by nie było zanieczyszczeń i wlewamy do dużego garnka (około 3 – 4 litrowego). Następnie zagotowujemy, dodajemy cukier i mieszamy do chwili, gdy całkowicie się rozpuści. Na koniec dodajemy wyciśnięty sok z cytryn, po czym gotujemy na wolnym ogniu bez przykrycia około 1,5 godziny, co pewien czas mieszając. Po tym czasie syrop przelewamy do wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręcamy i pozostawiamy do górny dnem na około 10 – 15 minut.
Dla wszelkiej pewności można jeszcze poddać syrop pasteryzacji tzn. zagotować słoje w garnku z wodą, od zagotowania wody gotujemy około 5 - 7 minut. Po czym pozostawiamy słoje w garnku na około godzinę, by lekko przestygły.
Ps. Z podanej porcji wyszło mi około 7 niedużych słojów, ale najlepiej zrobić go więcej, bo okres zachorowań na grypę jest bardzo długi.
R E K L A M A
Źródło:http://smakowyraj.blogspot.com/2014/06/syrop-z-kwiatow-czarnego-bzu.html