Wykonanie

Zwijanie
wafli w rulon to taki trochę niestandardowy pomysł, ale przyznam, że całkiem mi się spodobał :) Nie wiem dokładnie już skąd wzięłam taką inspirację, ale najprawdopodobniej od siostry Anastazji. Przepis jest zmieniony i bardzo dostosowany pod mnie, bo przyznam się szczerze, że uwielbiam Rafaello! To mój
słodycz numer jeden razem z Irysami makowymi i
krówkami :) Poza tym przypomina trochę rurki z kremem (
bitą śmietaną), które też bardzo lubię :)



Składniki na 1 opakowanie
wafli (kwadratowych lub prostokątnych)Masa budyniowa:100g
masła 82%200ml
mleka1 płaska łyżka
mąki tortowej1 czubata łyżka
mąki ziemniaczanej3 łyżki
cukru150g
kokosuMasa herbatnikowa:170g
herbatników2 szklanki
mleka½ szklanki
cukruNadzienie:150ml kremówki1 ½ łyżeczki
żelatyny lub 1
śmietan – fix1 łyżeczka
cukru waniliowego50g
białej czekolady (potartej)Z 200ML
mleka odlewamy około pół szklanki, w niej rozpuszczamy
mąkę ziemniaczaną i zwykłą. Resztę
mleka zagotowujemy, po czym dodajemy do niego najpierw
cukier, a gdy się rozpuści zawiesinę z obu mąk i ciągle mieszając ponownie zagotowujemy. Ugotowany
budyń pozostawiamy do wystygnięcia pod przykryciem w zimnym miejscu.
Herbatniki mielimy lub miażdżymy w pył. 2 szklanki
mleka zagotowujemy, następnie wsypujemy
cukier i chwilę mieszamy, by się rozpuścił, zdejmujemy z ognia wsypujemy mączkę z
herbatników. Całość dobrze mieszamy, by nie było grudek. Ciepłą masę rozsmarowujemy na waflach.Miękkie
masło ucieramy, a następnie dodajemy do niego po łyżce zimnego budyniu i stale ucieramy, aż masa gładka i jednolita. Na koniec dodajemy
wiórki kokosowe, dokładnie mieszamy i smarujemy wierzch masy hebratnikowej, którą mamy już na waflach.Nadzienie:Wersja z
żelatyną – trudniejsza:
Żelatynę wsypujemy do kubka i zalewamy 2 łyżkami zimnej, przegotowanej
wody, pozostawiamy na około 5 minut, by lekko napęczniała. Następnie wkładamy do garnuszka z wrzątkiem i mieszamy do czasu, aż się całkowicie rozpuści. Do rozpuszczonej
żelatyny wlewamy około 2 łyżek
śmietany, resztę
śmietany miksujemy z
cukrem waniliowym, gdy będzie już sztywna wlewamy cienkim strumieniem rozpuszczoną
żelatynę, stale miksując.Wersja z
śmietan –
fixem – łatwa:W wersji z
śmietan fixem śmietanę ubijamy z
cukrem waniliowym i
śmietan –
fixem do sztywności.Na koniec do ubitej
śmietany dodajemy potartą
białą czekoladę i mieszamy łyżką. Ubitą
śmietankę przekładamy do szprycy, rękawa cukierniczego z grubą okrągłą końcówką lub do mocnego woreczka i odcinamy jego koniec.
Śmietanę wyciskamy wzdłuż
wafla, około 2 cm od jego końca.
Wafel zwijamy w rulon i pozostawiamy na kilka godzin w zimnym miejscu, by warstwy się zlepiły. Na koniec roladę kroimy
ostrym nożem jak sushi.Ps. Takie
wafelki najlepiej przechowywać szczelnie zapakowane w folię w lodówce.

R E K L A M A
