ßßß
Cynamonowe ślimaczki nieodzownie kojarzą mi się z wyprawą do Stanów. Oczywiście jako miłośniczka jedzenia, a w szczególności słodyczy, byłam ciekawa różnych smaków i trochę czasu spędziłam na zapoznawaniu się z różnymi produktami. Jednego razu znalazłyśmy z koleżanką Rolls’y jako surowe ciastka do upieczenia w piekarniku. Miały takie śmieszne tekturowe opakowanie, przypominające trochę konfetti, które w czasie otwierania, jakby wystrzeliwało i były w nim 4 ślimaki i jeszcze coś przypominającego lukier do oblania ciastek po wierzchu. Pamiętam ten wieczór, gdy piekłyśmy ciastka, była muzyka Czajkowskiego i Rolls’y, z których coś podczas pieczenia spadło na spód naszego Mini Owena i trochę zakopciłyśmy sobie pokój. By szybko wywietrzyć pobiegłyśmy otworzyć drzwi zewnętrzne i kto był pod nimi? Stado saren, które pasły się pod naszymi drzwiami. Sceneria istnie bajeczna. Wieczór, góry, niebo gęsto usłane gwiazdami, sarny, mgła z piekarnika, a do tego ten Czajkowski. No coś pięknego!
Ciasto:2 łyżki cukru3 dag drożdży świeżych1 szklanka letniego mleka1 łyżeczka soli1 – 2 łyżki oleju½ kg mąki ( + około 1 szklanka do podsypania)Dodatkowo:Ok. 70g masła3 - 4 łyżki cukru (białego, trzcinowego lub pomieszanego białego z trzcinowym)Ok. 1 – 2 łyżki cynamonuMąkę wsypujemy do miski, dodajemy do niej łyżkę cukru i sól, razem mieszamy tworząc dołek.Drożdże mieszamy z łyżką cukru, przy pomocy widelca, zalewamy letnim mlekiem, jeszcze raz mieszamy i pozostawiamy na chwilę do wyrośnięcia. Wyrośnięte drożdże wlewamy do miski z mąką, po czym całość wyrabiamy przy pomocy widelca lub warzechy, na jednolitą masę. Ciasto prószymy mąką i pozostawiamy w ciepłym miejscu, by podwoiło swoją objętość.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz mieszamy, lekko podsypujemy mąką, po czym wyrabiamy ręcznie. Ważne, by ciasto nie lepiło się. Następnie ciasto wałkujemy najlepiej na kształt kwadratu lub prostokąta (by lepiej się zwijało), o grubości około 5 – 7mm. Masło rozpuszczamy w rondelku, jeśli jest gorące odstawiamy, na chwile by lekko przestygło, po czym smarujemy nim rozwałkowane ciasto, pozostawiając około 2 – 3cm od dolnej krawędzi nie posmarowane, by ślimaki się nie rozlepiały. Jeśli pozostało nam rozpuszczone masło, pozostawiamy je do posmarowania ślimaków z góry.Posmarowane masłem ciasto posypujemy dość obficie cynamonem i cukrem, a następnie zwijamy w rulon, który kroimy w około 2cm plastry.
Plastry ciasta układamy na blaszkach wyłożonych pergaminem, zachowując dość spory odstęp między ciastkami, by się nie zlepiły.* Jeśli pozostało nam rozpuszczone masło i cukier, smarujemy ciastka z wierzchu, po czym posypujemy je cukrem.Cynamonowe ślimaczki pozostawiamy na około 20 – 30 minut do wyrośnięcia.
Następnie pieczemy w rozgrzanym piekarniku, w temperaturze 180°C na złoty kolor, czyli około 15 – 20 minut. Po upieczeniu ciastka wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
R E K L A M A