Wykonanie

Rogaliki półfrancuskie z
wody to jedne z pierwszych moich rogalikowatych wypieków. Przepis znalazłam u mamy w jej księdze z przepisami. Co najdziwniejsze mama nigdy nam ich nie piekła. Pewnie wszystkim się nasuwa pytanie
czemu ciasto musi swoje odczekać w wodzie? Sama to sprawdziłam. Jedno ciasto trzymałam 12 godzin w wodzie wg przepisu, a drugie potrzymałam tylko godzinę. To pierwsze miało inny smak i konsystencję. Druga wersja też wyszła niezła, ale brakowało mi w niej tego „smaczku” :) Polecam wypróbowanie, a ja sama przymierzam się do zrobienia wersji z
marmoladką :)Składniki:5 dag
drożdży½ szklanki
mleka25 dag
margaryny½ kg
mąki (+ około ½ szklanki do podsypania)1 opakowanie
cukru waniliowego½ szklanki
cukru pudruMargarynę rozpuszczamy w rondelku, tak by była rozpuszczona ale nie ciepła.
Drożdże rozpuszczamy w letnim
mleku.
Mąkę wsypujemy do miski, dolewamy do niej
drożdże i
margarynę. Całość wyrabiamy na jedną gładką masę i zawijamy w ściereczkę, po czym wkładamy do garnka z zimną
wodą i pozostawiamy na około 12 godzin. Najlepiej ciasto zarobić wieczorem i pozostawić na noc w wodzie.Wyjęte z
wody ciasto urywamy po kawałku, obsypujemy
mąką. Z ciasta można formować ręcznie rogaliki lub rozwałkować go na grubość około 3mm i wykrawać z niego księżyce szklanką. Ja zastosowałam oba sposoby :)Gotowe
ciasteczka układamy na papier pergamin i pieczemy w temperaturze około 180°C na złoty kolor.Jeszcze gorące
ciasteczka posypujemy mieszanka
cukru pudru z
cukrem waniliowym.


R E K L A M A