ßßß
Uwielbiam serniki i staram się nie piec w koło tego samego. Ostatnio zalazłam zakamuflowane biszkopty, wiec stwierdziłam, że trzeba spróbować zrobić na nich sernik. I tak oto wyszedł całkiem pysznie :)Masa sernikowa:1 kg twarogu1 1/3 szklanki cukru1 cukier waniliowy1 budyń waniliowy7 żółtek4 białkaskórka otarta z 1 cytrynyDodatkowo:½ szklanki rodzynek ( + 1 łyżka mąki)8-10 suszonych moreliokoło 200g biszkoptówPierzynka bezowa:3 białka½ szklanki cukru1 łyżka budyniu (proszku)Biszkopty układamy na dnie średniej wielkości blaszki.Twaróg miksujemy z cukrem, cukrem waniliowym, żółtkami i proszkiem budyniowym, a następnie dodajemy do niego otartą skórkę z cytryny. Białko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą sernikową. Rodzynki parzymy wrzątkiem, lekko osuszamy na sicie, po czym wrzucamy do szklanki i mieszamy z mąką. Obtoczone w mące rodzynki dodajemy do masy sernikowej i wylewamy ją na biszkopty. Morele płuczemy wrzątkiem i kroimy na niewielkie kosteczki, które układamy na serniku.
Z białek ubijamy sztywną pianę, następnie dodajemy do niej cukier i miksujemy do momentu, gdy się rozpuści. Na koniec dodajemy proszek budyniowy i całość jeszcze raz miksujemy. Gotową masę bezową delikatnie rozsmarowujemy na wierzchu sernika.Sernik pieczemy około 50 minut w 180°C.
R E K L A M A