Wykonanie

Uwielbiam serniki i staram się nie piec w koło tego samego. Ostatnio zalazłam zakamuflowane
biszkopty, wiec stwierdziłam, że trzeba spróbować zrobić na nich sernik. I tak oto wyszedł całkiem pysznie :)Masa sernikowa:1 kg
twarogu1 1/3 szklanki
cukru1
cukier waniliowy1
budyń waniliowy7
żółtek4
białkaskórka otarta z 1
cytrynyDodatkowo:½ szklanki
rodzynek ( + 1 łyżka
mąki)8-10
suszonych moreliokoło 200g
biszkoptówPierzynka bezowa:3
białka½ szklanki
cukru1 łyżka budyniu (proszku)
Biszkopty układamy na dnie średniej wielkości blaszki.
Twaróg miksujemy z
cukrem,
cukrem waniliowym,
żółtkami i proszkiem budyniowym, a następnie dodajemy do niego otartą
skórkę z cytryny.
Białko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą sernikową.
Rodzynki parzymy wrzątkiem, lekko osuszamy na sicie, po czym wrzucamy do szklanki i mieszamy z
mąką. Obtoczone w
mące rodzynki dodajemy do masy sernikowej i wylewamy ją na
biszkopty.
Morele płuczemy wrzątkiem i kroimy na niewielkie kosteczki, które układamy na serniku.

Z
białek ubijamy sztywną pianę, następnie dodajemy do niej
cukier i miksujemy do momentu, gdy się rozpuści. Na koniec dodajemy proszek budyniowy i całość jeszcze raz miksujemy. Gotową masę
bezową delikatnie rozsmarowujemy na wierzchu sernika.Sernik pieczemy około 50 minut w 180°C.

R E K L A M A