ßßß
Co Potrzeba :500 g mąki pszennej1 kostka drożdży250 ml ciepłego mleka lub wody5-6 nitek szafranuszczypta soli75 g brązowego cukru5 łyżek otrębów żytnichhttp://sante.pl/p61/otreby-zytnie-150g50 g masła, stopionego i ostudzonegorodzynki1 jajko, roztrzepane do posmarowania bułeczekWykonanie:Do ciepłego mleka lub wody dodaj szafran, odstaw na 10-15 minut do namoczenia.
Do miski wsyp drożdże i cieple mleko z dodatkiem cukru
wsyp mąkę, otręby żytnie, cukier, drożdże oraz szczyptę soli. Wymieszaj i zrób zgłębienie w środku kopczyka mąki. Wlej do środka stopione masło oraz mleko z szafranem. Wymieszaj i wyrabiaj przez 10 minut, aż otrzymasz gładkie, elastyczne ciasto.


odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłe miejsce.Wyłóż blaszki do pieczenia papierem lub pergaminem. Wyrośnięte ciasto przełóż na blat oprószony mąką.
Podziel ciasto na kawałki. Z każdej porcji ciasta utocz wałeczek
zwiń w literę "s" lub podwójnego ślimaka
bułeczki udekoruj rodzynkami
przełóż na blaszkę, przykryj ściereczką i pozostaw na 25 do wyrośnięcia.
Nagrzej piekarnik do 220 stopni CelsjuszaWyrośnięte bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem. Wstaw blaszki z bułkami do nagrzanego piekarnika. Piec 10-15 minut, aż bułeczki się ze złocą. Odstaw na kratkę do wystudzenia.
Smacznego :)