Wykonanie

Co Potrzeba :500 g
mąki pszennej1 kostka
drożdży250 ml ciepłego
mleka lub
wody5-6 nitek
szafranuszczypta
soli75 g
brązowego cukru5 łyżek
otrębów żytnichhttp://sante.pl/p61/otreby-zytnie-150g50 g
masła, stopionego i ostudzonego
rodzynki1
jajko, roztrzepane do posmarowania bułeczekWykonanie:Do ciepłego
mleka lub
wody dodaj
szafran, odstaw na 10-15 minut do namoczenia.

Do miski wsyp
drożdże i cieple
mleko z dodatkiem
cukru

wsyp
mąkę,
otręby żytnie,
cukier,
drożdże oraz szczyptę
soli. Wymieszaj i zrób zgłębienie w środku kopczyka
mąki. Wlej do środka stopione
masło oraz
mleko z
szafranem. Wymieszaj i wyrabiaj przez 10 minut, aż otrzymasz gładkie, elastyczne ciasto.




odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłe miejsce.Wyłóż blaszki do pieczenia papierem lub pergaminem. Wyrośnięte ciasto przełóż na blat oprószony
mąką.


Podziel ciasto na kawałki. Z każdej porcji ciasta utocz wałeczek
zwiń w literę "s" lub podwójnego
ślimaka

bułeczki udekoruj
rodzynkami
przełóż na blaszkę, przykryj ściereczką i pozostaw na 25 do wyrośnięcia.


Nagrzej piekarnik do 220 stopni CelsjuszaWyrośnięte bułeczki posmaruj roztrzepanym
jajkiem. Wstaw blaszki z
bułkami do nagrzanego piekarnika. Piec 10-15 minut, aż bułeczki się ze
złocą. Odstaw na kratkę do wystudzenia.

Smacznego :)