ßßß
Składniki- jajko- grzyby- cebula- drożdże- odrobina cukru- mąka-zarodki pszenne firmy Santehttp://sante.pl/p63/zarodki-pszenne-stabilizowane-150g-sól- pieprz- tłuszcz do smażeniaPrzygotowanie:Grzyby gotuję w niewielkiej ilości wody.
W międzyczasierozrobić drożdże z dodatkiem cukruposypać delikatnie mąkąw ciepłym miejscupozostawić do wyrośnięcia
Do m ą ki dodać jajko, sól, podrośnięte drożdże i zarodki pszenne firmy Sante
http://sante.pl/p63/zarodki-pszenne-stabilizowane-150gwszystko wygniatamy dodając ewentualnie trochę mleka lub letniej wody.Ilość wody lub mleka dodaję orientacyjnie.Ciasto powinno być delikatnie lepkie, takie aby łatwo się potem zlepiało.Odstawiam do ponownego wyrośnięcia.
Cebulę siekam drobniutko, Na patelnie wlewam oliwę (ewentualnie inny tłuszcz) i podsmażam. Następnie dodaje grzyby i doprawiam solą i pieprzem.Blend-ujemyOdstawiam do wystudzenia.
Dzielę ciasto na mniejsze części.Wałkuję je dość cienko.Szklanką odciskam kółeczka
Na każde z nich nakładam farsz na cieście a następniezawijam brzeg ciasta i zlepiam je widelcem

Rozgrzewamy tłuszcz na który wrzucamy polepione uszka.Smażyć króciutko z obu stron , aż do zarumienienia.

SMACZNEGO :))