jabłecznik z nutką piernika

nazwa

Wykonanie

jeśli ktoś ( jak ja) lubi szarlotkę, lubi wszelkiego rodzaju tarty i uwielbia przyprawy korzenne, to jest to idealne ciacho :) najlepiej smakuje o tej porze roku , kiedy powoli myślimy o świętach, niby jesienne ale z zapowiedzią świątecznych pierniczków. pycha!!
spód:
1 szklanka mąki
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 kostki masła
2 łyżeczki przyprawy piernikowej
masa:
2 jajka
1/2 szklanki kremówki
1/2 szklanki miodu
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyzeczki mielonego imbiru
1/2 kostki masła
4 duże kwaśne jabłka ze składników spód zagniatam ciasto, wykładam spód i brzegi formy ( do tarty). masło topię. w misce mieszam miód, jajka, śmietanę , cynamon,imbir, dodaje wystudzone masło. na formę wykładam starte na plasterki jabłka
i zalewam masą . piekę w temp 150 z termo ok 50-60 minut, na rumiano.
Źródło:http://slodkiepychotki.blogspot.com/2012/11/jabecznik-z-nutka-piernika.html