ßßß Cookit - przepis na krajanka "krakowska"

krajanka "krakowska"

nazwa

Wykonanie

te ciasteczka są tak proste i tak smaczne , że nie wiem dlaczego wcześniej nie wpadłam na ten przepis tylko biegałam do cukierni. może nie są bardzo efektowne, ale smak boski :)
składniki na ciasto kruche:
100 g masła ( margaryny palmy )
pól szklanki cukru ( najlepiej pudru)
szklanka mąki pszennej ( typ 450 - mój ulubiony do wypieków)
1 żółtko
łyżka śmietany ( kwaśnej 18% ) - niekoniecznie
łyżeczka esencji waniliowej ( ewentualnie opakowanie cukru wanilinowego )
składniki na "bezę":
3 białka
niecała szklanka cukru
6 łyżek mąki
ok 100 g wiórków kokosowych ( mogą też być zmielone migdały, orzechy )
dodatkowo ok 300 g marmolady /gęstego dżemu ja użyłam wieloowocowej, choć najlepsza do tego przepisu jest z róży. z mąki, żółtka, śmietany, masła, esencji i cukru zagniatamy ciasto kruche . wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny. następnie rozwałkowujemy na blaszce ( w kwadrat lub prostokąt) . ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy ok 20 min w temp. 180 -190 st. C .
ciasto studzimy. po ostudzeniu placek smarujemy marmoladą.
białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy po łyżce cukru, następnie mieszamy z wiórkami . powstałą masę przekładamy do garnka i podgrzewamy ciągle mieszając. musi być bardzo ciepła, ważne , żeby jej nie zagotować. do gorącej masy dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. masę wylewamy na ciasto z marmoladą . rozsmarowujemy ładnie i równo ;) i zostawiamy na godzinkę, żeby odpoczęło .
gdy ciasto jest chłodne a masa się nie klei do palca tniemy ciasto na kawałki. rozsuwamy na blaszce i pieczemy ok 20 min w temp. 160 ( najlepiej z "wiatraczkiem " , żeby beza się wysuszyła ) na lekko złoty kolor . i gotowe :)
Źródło:http://slodkiepychotki.blogspot.com/2012/05/krajanka-krakowska.html