Wykonanie

w przedświątecznym klimacie zapraszam na sernik.
waniliowy, wilgotny, pod chrupiącym
kokosem. najlepiej smakuje na drugi dzień , po nocnym leżakowaniu w lodówce.składniki :50 dkg
sera białego1 szklanka + 3 łyżki
cukru pudru1
budyń waniliowy ( bez
cukru)12 dkg + 4 łyżki
masła4
jajka100 g
kokosu w wiórkach
masło (12 dkg) stopić,
żółtka oddzielić od
białek.
ser biały ,
cukier puder( 1 szklanka) , stopione
masło i
żółtka dokładnie zmiksować ( ja używam blendera, nie muszę wcześniej mielić
sera). dodać
budyń , wymieszać.
białka ubić na sztywno. do masy serowej wmieszać połowę
białek, następnie delikatnie drugą połowę ( najlepiej robić to
łopatką lub drewniana łyżką) . przełożyć do foremki.w garnuszku stopić resztę
masła, dodać resztę
cukru pudru oraz
kokosi wymieszać, wyłożyć na wierzch sernika. wstawić do piekarnika temp 180 stopni na ok 15 minut- aż
kokos zacznie się rumienić, następnie zmniejszyć temp. do 130 stopni i piec ok 40 minut - do suchego patyczka. wystudzić w piekarniku. zimny sernik włożyc na kilka godzin do lodówki.