Wykonanie
pianka
śnieżka powstała na specjalne imieninowe zamówienie dla mężusia. chciał coś z
galaretką, sernik na zimno albo ptasie mleczko, ewentualnie zwykłą
galaretkę z
bita śmietana a najlepiej ze
śnieżką. na masę ze
śnieżki natknęłam się wertując książkę siostry anastazji. szczerze mówiąc podchodziłam do tej śnieżkowej masy z rezerwą , jakoś nie należę do fanów
śnieżki , bo nie ma to jak ubita kremówka :D . ale po pierwszym kęsie wiedziałam ,że to był bardzo dobry pomysł a pół blachy zniknęło w mgnieniu oka.

składniki na dużą blachę:spód :2
jajka3/4 szklanki drobnego
cukruniecała 1/2 szklanki
mąkiłyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżka
oleju1 łyżka
kakaobiałka oddzielić od
żółtek , ubić z
cukrem na
bezę. dodać
żółtka,
olej, wymieszać, dodać przesianą
mąkę wymieszaną z proszkiem i
kakao. całość delikatnie wymieszać, przełożyć na blachę wyłożoną papierem lub folią , piec ok 20 minutw temp. 160 stopni. wystudzić.pianka :2
galaretki ( u mnie brzoskwiniowa i truskawkowa)2
śnieżki400 ml
mlekagalaretki rozpuścić osobno w niecałej szklance wrzątku. wystudzić. 1
śnieżkę ubić wg przepisu ( z 200 ml
mleka) dodać 1
galaretkę. całość wylać na wystudzony placek. schłodzić aż masa lekko stężeje. ubić drugą
śnieżkę i wymieszać z druga
galaretką, wylać na placek. schłodzić.wierzch : 1
galaretka ( wieloowocowa niebieska)
galaretkę rozpuścić w 500 ml wrzątku, schłodzić. gdy zacznie tężeć ubić mikserem na painę. wylać na wierzch, schłodzić w lodówce, aż całoć stężeje.można posypać koralikami w
sumie tylko dla lepszego wrażenie ;)