ßßß
W planach miałam zrobienie odchudzonej wersji tiramisu, jednak ostatecznie stanęło na serniczkach na zimno. Zamiast mascarpone czy twarogu użyłam serka homogenizowanego i jogurtu naturalnego. Wykorzystałam też owoce najbardziej na czasie, czyli truskawki : ) Całość, przełożoną okrągłymi biszkoptami maczanymi w mocnej kawie, podałam w szklankach – przynajmniej nie ma problemu z dzieleniem na porcje : ) Serniczki są lekkie, idealne na ciepłe, słoneczne dni (które, mam nadzieje, w końcu wrócą), czy na popołudniowy deser.Przygotujcie (na 8 porcji):500g serka homogenizowanego*200g jogurtu naturalnego3 łyżeczki żelatynySzklanka wrzątkuKilka kropli aromatu waniliowego3 łyżeczki słodziku w płynie**Dodatkowo:16 okrągłych biszkoptówPół szklanki kawyOk. 15 truskawekKakaoWykonanie:Na początku zaparzamy kawę, aby zdążyła przestygnąć.Żelatynę namaczamy w odrobinie zimnej wody, a następnie rozpuszczamy w szklance wrzątku. Serek, jogurt, słodzik i aromat miksujemy. Dodajemy wystudzoną żelatynę i znowu miksujemy do połączenia się składników.Biszkopty namaczamy delikatnie w kawie. Truskawki kroimy w plastry. W szklankach układamy kolejno biszkopt, masę serową, biszkopt, masę serową, truskawki i znów odrobina masy serowej. Całość z wierzchu posypujemy kakao. Serniczki zostawiamy w lodówce do stężenia, a najlepiej na całą noc.*użyłam serka Pilos, 3%tł.**zamiast słodzika możecie użyć białego cukru - wtedy lepiej wcześniej go rozpuścić (np. z żelatyną).
wtorek, 05 czerwca 2012, kuchningpoleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »TrackBackKomentarze