Wykonanie
« Rolada serowa z nadzieniem ...Owsianka cynamonowa. »

W planach miałam zrobienie odchudzonej wersji tiramisu, jednak ostatecznie stanęło na serniczkach na zimno. Zamiast
mascarpone czy
twarogu użyłam
serka homogenizowanego i
jogurtu naturalnego. Wykorzystałam też
owoce najbardziej na czasie, czyli
truskawki : ) Całość, przełożoną okrągłymi
biszkoptami maczanymi w mocnej
kawie, podałam w szklankach – przynajmniej nie ma problemu z dzieleniem na porcje : ) Serniczki są lekkie, idealne na ciepłe,
słoneczne dni (które, mam nadzieje, w końcu
wrócą), czy na popołudniowy deser.Przygotujcie (na 8 porcji):500g
serka homogenizowanego*200g
jogurtu naturalnego3 łyżeczki
żelatynySzklanka wrzątkuKilka kropli
aromatu waniliowego3 łyżeczki słodziku w płynie**Dodatkowo:16 okrągłych
biszkoptówPół szklanki
kawyOk. 15
truskawekKakaoWykonanie:Na początku zaparzamy
kawę, aby zdążyła przestygnąć.
Żelatynę namaczamy w odrobinie zimnej
wody, a następnie rozpuszczamy w szklance wrzątku.
Serek,
jogurt, słodzik i aromat miksujemy. Dodajemy wystudzoną
żelatynę i znowu miksujemy do połączenia się składników.
Biszkopty namaczamy delikatnie w
kawie.
Truskawki kroimy w plastry. W szklankach układamy kolejno
biszkopt, masę
serową,
biszkopt, masę
serową,
truskawki i znów odrobina masy serowej. Całość z wierzchu posypujemy
kakao. Serniczki zostawiamy w lodówce do stężenia, a najlepiej na całą noc.*użyłam
serka Pilos, 3%tł.**zamiast słodzika możecie użyć
białego cukru - wtedy lepiej wcześniej go rozpuścić (np. z
żelatyną).


wtorek, 05 czerwca 2012, kuchningpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackKomentarze