ßßß Cookit - przepis na JAJKA W GNIAZDKACH

JAJKA W GNIAZDKACH

nazwa

Wykonanie

Dziś postanowiłem zrobić śniadanie na ciepło. Wcale nie bedzie to jajecznica ani parówki. Kupiłem wczoraj bułki z myślą o jakiejś kolacji, ale jak zwykle nie było kiedy tej kolacji jeść. Bułki troszkę podeschły…dla mnie to idealne rozwiązanie na znakomitą śniadaniową zakąskę. Jeśli macie ochotę oderwać się chociaż raz od tradycyjnej jajecznicy, a jajka na śniadanie to dla Was podstawa przedstawiam przepis, który rozwiąże Wam problem z czym zjeść jajka lub z czym zjeść wczorajsze bułki
Składniki:
4 bułki kajzerki najlepiej wczorajsze
4 jajka
masło
4 plastry szynki lub boczku
szczypior
sól i pieprz
Przygotowanie:
Z czerstwych bułek odcinamy górną część. Z dolnej części wydrążamy miąższ tak by powstała a la miseczka. Wnętrze bułki smarujemy masłem. Wkładamy do środka plaster szynki lub boczku dobrze go dopasowując by zachować formę miseczki. Do środka wbijamy po jajku. Może się zdażyć, że jajko będzie za duże i białko zacznie wypływać dlatego możemy odlać odrobinę białka z każdego jajka zanim włożymy je do miseczek i wykożystać np. do pysznego deseru o którym napiszę niebawem. Solimy i pieprzymy. Wycinamy z papieru do pieczenia cztery kawałki nieco większe od bułek. Smarujemy je lekko oliwą lub masłem. Bułki układamy na papierze i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczemy do czasu aż żółtko się zetnie (ok. 20-30 min ). Pod koniec pieczenia dokładamy do piekanarnika nasze „daszki” odcięte na początku przygotowań, by chwilkę się podpiekły.
Gdy białko się już zetnie wyjmujemy kanapeczki z piekarnika, posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem i podajemy.
Świetnie smakuje z majonezem, sosem tatarskim lub holenderskim.
SMACZNEGO
Źródło:http://glodomorek.com.pl/jajka-w-gniazdkach