ßßß
Składniki:4 bułki kajzerki najlepiej wczorajsze4 jajkamasło4 plastry szynki lub boczkuszczypiorsól i pieprz
Przygotowanie:Z czerstwych bułek odcinamy górną część. Z dolnej części wydrążamy miąższ tak by powstała a la miseczka. Wnętrze bułki smarujemy masłem. Wkładamy do środka plaster szynki lub boczku dobrze go dopasowując by zachować formę miseczki. Do środka wbijamy po jajku. Może się zdażyć, że jajko będzie za duże i białko zacznie wypływać dlatego możemy odlać odrobinę białka z każdego jajka zanim włożymy je do miseczek i wykożystać np. do pysznego deseru o którym napiszę niebawem. Solimy i pieprzymy. Wycinamy z papieru do pieczenia cztery kawałki nieco większe od bułek. Smarujemy je lekko oliwą lub masłem. Bułki układamy na papierze i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczemy do czasu aż żółtko się zetnie (ok. 20-30 min ). Pod koniec pieczenia dokładamy do piekanarnika nasze „daszki” odcięte na początku przygotowań, by chwilkę się podpiekły.Gdy białko się już zetnie wyjmujemy kanapeczki z piekarnika, posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem i podajemy.
Świetnie smakuje z majonezem, sosem tatarskim lub holenderskim.
SMACZNEGO