Składniki:wiadro ziemniaków1 kg mięsa mielonego1 jajkoboczek, kiełbasa5 cebulsólpieprzziołaPrzygotowanie:10 ziemniaków ugotować w mundurkach, obrać na gorąco i zdusić.3/4 wiadra ziemniaków zetrzeć na tarce o średnich oczkach i od dusić przez tetrę, wodę odlać uważając by na dnie miski pozostał osad z ziemniaków- naturalna żelatyna.ziemniaki ugotowane wymieszać z ziemniakami przetartymi i żelatyną.1 kg mięsa mielonego dobrze przyprawić smakowo. Dodać jajko. W żadnym razie nie dodawać cebuli.wziąć do ręki trochę mięsa i uformować kulki, później obtoczyć w ziemniakach by powstała kulka większa. w dużym garnku zagotować osoloną wodę.wrzucić kulki na wodę i gotować bez przykrycia przez 20 min.przygotować zasmażkę z boczku, kiełbasy i cebuli.kołduny układać w misce przekładając każdą warstwę zasmażką. na samym końcu zalać kulki mięsno- ziemniaczane wodą w której gotowaliśmy kołduny.najlepiej smakują następnego dnia, przekrojone na pół i przesmażone na patelni :)Smacznego!BON A PETIT !