Wykonanie
Zawsze wydawało mi się, że zrobienie czegoś takiego jak lemon
curd, musi być bardzo skomplikowane. Okazuje się, że nie jest.Lemon
curd zrobiłam z myślą o
cytrynowych cupcakes, na które przepis dostałam od mojej psiapsióły które mam zamiar dziś przygotować. Ale taki
cytrynowy krem można wykorzystać do innych rzecz, deserów, ciast itp.
- sok wyciśnięty z 4
cytryn i skórka z nich otarta (w przepisie są 3
cytryny, ale ja dodałam jeszcze jedną)- 2
żółtka- 2
jajka- 200 g.
cukru- 2 łyżki
mąki ziemniaczanej- łyżka
oliwySkładniki (oprócz
oliwy) mieszamy w garnuszku, a następnie podgotowujemy na małym ogniu około 3 minuty, często mieszając. Masę blendujemy i dodajemy łyżkę
oliwy. Ponownie gotujemy około 2 minuty, często mieszając.