Wykonanie
Zabajone (zabaglione) jest tradycyjnym weneckim deserem, który obecnie przygotowuje się z
bitej śmietany,
cukru i słodkiego
likieru. Ja jednak polecam wykonanie go wg tradycyjnego przepisu. Dla urozmaicenia można dodać różne, ulubione
owoce.Zabajone jest pyszne, a do tego bardzo proste w przygotowaniu.Deser dedykuję Domi, która poświęciła swój cenny czas, aby pomóc mi w ulepszeniu bloga :)Składniki:- 6
żółtek- 5-6 łyżek
miodu- 1/4 szklanki
słodkiego wina Marsala-
owoce - ja użyłam
mandarynek,
bananów oraz gotowej składanki z puszki z
papają,
ananasem- posiekane
orzechy, włoskie oczywiście :)-
cynamon- odrobina
cukruPrzygotowanie:
Banany kroimy i z pozostałymi
owocami kładziemy na blasze, posypujemy
cukrem i wkładamy do piekarnika (200 stopni) na około 7 minut. Wyjmujemy i zostawiamy do przestygnięcia. Gdy
owoce są chłodne przekładamy je do pucharków. Posypujemy
cynamonem i
orzechami.
Żółtka z
miodem ubijamy trzepaczką w metalowej misce około 2 minut. Następnie miskę umieszczamy na garnku z gotującą się
wodą i na parze ubijamy
żółtka mikserem na najwolniejszych obrotach, przez 10 minut. Masa musi zrobić się puszysta i jasna. Następnie bardzo powoli dodajemy
wino i miksujemy jeszcze ok. 3 minuty.Masę wykładamy na
owoce. Zabajone możemy podawać na ciepło, lub wstawić do lodówki i poczekać aż się schłodzi.Smacznego!