Wykonanie
Na pytanie o to, co najbardziej kojarzy mi się z Wielkanocą, mam zawsze jedną i zdecydowaną odpowiedź. Nie są to żadne babki, mazurki, pasztety,
jajka czy barszcz biały. Od dziecka najbardziej ze świętami wielkanocnymi kojarzy mi się
chrzan.
Jadłam go tylko raz w roku, właśnie na te święta. Tarł go mój dziadek. Na schodkach przed domem. Dziadek miał rację. Korzeń
chrzanu to cholerstwo dużo "gorsze" od
cebuli, piecze w oczy bardziej, niż diabła
woda święcona i samo tarcie nie jest łatwe, bo
chrzan ma dość twarde korzenie. Ale warto się przemęczyć, bo moim zdaniem
chrzan ze sklepu nie może się nawet równać z
chrzanem robionym w domu.Kiedy na świątecznym
stole pojawiał się
chrzan, raczej nie zdarzało się, aby nieopodal, w drugiej miseczce, nie pojawiła się
ćwikła z
chrzanem.
Ćwikła, czyli
buraczki. Jeśli pokusimy się o to, aby samodzielnie przygotować
chrzan, warto jego porcję połączyć z
buraczkami właśnie, ponieważ to bardzo smaczny dodatek np. do różnych
mięs, pieczeni, itp. Ostatnią
chrzanową wariacją jest połączenie
chrzanu z
jajkami. Po raz pierwszy spróbowałam jej stosunkowo niedawno, jakiś rok temu, w trakcie jednej z imprez w Mielniku (ach, działo się wtedy, działo).
Chrzan z
jajkiem uwielbiam i czasem jem go tak po prostu, nawet do niczego nie dodając. Ot tak, łyżką ze słoika. Mniammmmm!!!Domowy
chrzan - składniki:- 2 korzenie
chrzanu- 1,5 szklanki
śmietany 18%-
sok z cytryny-
sól i
pieprzDomowy
chrzan - przygotowanie:
Chrzan i obieramy (możemy go przekroić w poprzek na pół). Wkładamy do miski i zalewamy zimną
wodą. Po dwóch godzinach
chrzan odsączamy i trzemy na tarce o najmniejszych oczkach. Następnie dodajemy
śmietanę i dokładnie mieszamy. Całość przyprawiamy
sokiem z cytryny,
solą i
pieprzem.
Ćwikła z
chrzanem - składniki:- 2 korzenie
chrzanu- 6 średniej wielkości
buraków-
sok z cytryny-
sól i
pieprzĆwikła z
chrzanem - przygotowanie:
Buraki myjemy i gotujemy aż będą miękkie (ok. 2 godziny). Obieramy je ze skóry i trzemy na tarce o najdrobniejszych oczkach.
Chrzan przygotowujemy tak samo, jak w poprzednim przepisie (bez dodawania
śmietany).
Chrzan i
ćwikłę dokładnie mieszamy ze sobą i doprawiamy do smaku
sokiem z cytryny,
solą i
pieprzem.
Chrzan z
jajkiem - składniki:- 2 korzenie
chrzanu- 1,5 szklanki
śmietany 18%-
sok z cytryny-
sól i
pieprz- 3
jajkaChrzan z
jajkiem - przygotowanie:
Chrzan przygotowujemy tak, jak w pierwszym przepisie.
Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy i siekamy bardzo drobno. Mieszamy z gotowym
chrzanem.Smacznego!