Wykonanie

To podobno normalne, zgodne z naszą zwierzęcą naturą - zimą rzadziej mamy ochotę na lekkie potrawy. Jemy bardziej tłusto, wysokoenergetycznie, aby wytworzony pod wpływem takiego jadła tłuszczyk dał nam ciepło. Jednak czym innym jest kulinarny zew natury, a czym innym zdrowy rozsądek. Bo i on, mimo srogich mrozów, czasem dochodzi do głosu, mówiąc: "Stop! dość smażenia, dość ciężkostrawnego jedzenia. Może dla odmiany zjadłaby panienka jakąś
sałatkę". To panienka je. Inspiracją dla ostatniej sałatki, był dla mnie (oprócz wspomnianego, zdroworozsądkowego głosu) słoiczek różowego
pieprzu. Mogłam go wykorzystać albo do przygotowania czegoś słodkiego (bo różowy
pieprz nadaje się doskonale do połączenia go np. z
białą czekoladą) lub w końcu, dla odmiany, dla czegoś lekkiego i szybkiego w przygotowaniu. I w ten oto sposób powstała
sałatka z
mozzarellą,
jajkiem i różowym, marynowanym
pieprzem.- główka
sałaty lodowej- 3
jajka- kulka
sera mozzarella- pół szklanki zielonych
oliwek- 2
pomidory- 8 ziarenek różowego, marynowanego
pieprzusos- 6 łyżek
oleju z pestek
winogron- łyżka
soku z cytryny- pół pęczka
zielonego koperku- szczypta
soli morskiej i
czarnego pieprzuWszystkie składniki sosu łączymy ze sobą, dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok.
Sałatę lodową myjemy, osuszamy i rwiemy jej liście na mniejsze części.
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w ćwiartki.
Sałatę wrzucamy do miski, dodajemy
jajka,
oliwki, umyte i pokrojone w ósemki
pomidory, pokrojoną w plasterki
mozzarellę i różowy
pieprz. Całość polewamy sosem, dokładnie mieszamy i przekładamy do salaterki.Smacznego!!